У Тернополі розпочався фестиваль гончарів-віртуозів

У Тернополі розпочався фестиваль гончарів-віртуозів

Укрінформ
Міжнародний фестиваль гончарів «Не святі горшки ліплять», який розпочався у Тернополі, зібрав майстрів гончарної справи з України та зарубіжжя.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Цьогорічна тема нашого фестивалю, який розпочали сьогодні, – «Кераміка Княжої доби». У перший його день презентуємо новий проєкт – «Горна державності. Громадянська освіта для молоді через історію ремесел». Вважаємо, що навчати активному громадянству можна і треба не лише на уроках і не лише за підручниками, але й через проведення різноманітних оригінальних акцій, серед яких і сьогоднішня», – розповіла одна із організаторів фестивалю, голова обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва Уляна Джигринюк.

За її словами, упродовж чотирьох днів фестивалю організатори проводитимуть зустрічі з істориками, етнографами, талановитими гончарями-віртуозами та майстрами народних ремесел. Також облаштують тематичну виставку кераміки, відбудуться веселі глиняні бої, майстер-класи та глиняна арт-терапія.

Щодня у цікавій формі гостям фестивалю пропонуватимуться історичні факти про життя українців за княжих часів, покажуть танець «Трипільської Венери», експозицію старовинного одягу колекціонера з Косівщини Богдана Петричука «Лудинє».

Читайте також: У Кам’янці-Подільському відбудеться фестиваль музики і вуличного мистецтва Respublica

«Родзинкою» фестивалю вперше стане єдина в Україні мобільна піч для випалювання кераміки, яку доставлять з Івано-Франківщини.

У фестивальній програмі – конкурси на вправність серед гончарів, процес виготовлення кераміки включно з випалюванням в унікальній печі, дегустація традиційних автентичних страв Тернопільщини, приготовлених у глиняному посуді.

Атмосферу середньовіччя передасть створене містечко, в якому всі охочі зможуть постріляти з лука, побачити лицарські бої, ефектні фізичні рукопашні поєдинки.

Завершиться фестиваль найближчої неділі нічним вогняним шоу – випаленням велетенської скульптури із глини.

Як повідомляв Укрінформ, проєкт "Міжнародний фестиваль гончарів "Не святі горшки ліплять" реалізують за підтримки Українського культурного фонду.  

Мета фестивалю – популяризування народного мистецтва, демонстрація сучасних можливостей гончарного ремесла та ознайомлення з ним туристів, широкого загалу громадськості.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-