На Львівщині створили 3D-тур пам’ятками ЮНЕСКО

На Львівщині створили 3D-тур пам’ятками ЮНЕСКО

Фото
Укрінформ
Онлайн-екскурсію «Українські перлини світової спадщини ЮНЕСКО у Львівській області» підготували в регіоні.

3D-тур створили у межах відзначення 30-річчя Незалежності держави, передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу Львівської ОДА.

«Створення панорамних турів дозволяє показати об’єкти, які вартують уваги, адже нам є що показати і є чим пишатись. Ми працювали над панорамами як ззовні об’єктів, так і всередині. Відвідати ці пам’ятки можна із власного комп’ютера. Можна в деталях побачити усі розписи, кожну балку, відчути вітражне освітлення. Технологія не є надто складною, щоб не можна було поширювати на інші пам’ятки, тому це тільки початок. Сподіваюсь проєкт розшириться і на інші об’єкти, які потребують уваги і пам’яті», - розповів один із виконавців проєкту Юрій Преподобний.

До створеного туру включили кілька пам’яток, серед яких церква Святого Юра у Дрогобичі, церква Пресвятої Трійці у Жовкві, церква Пресвятої Богородиці у селі Матків, церква святого Духа у селі Потелич. Більшість робіт виконали із допомогою дронів, після чого усі зображення обробили у відповідних програмах.

«Однією з ідей було створення панорамного туру, який можна переглянути з будь-якого куточка планети. Історія українського народу налічує багато століть, і збереження наших пам’яток вартує уваги сучасників. Шанування пам’яті наших перлин має згуртувати навколо себе всіх зацікавлених, щоб наша молодь мала змогу їх бачити та насолоджуватись», - зазначила під час презентації заступниця директора департаменту освіти і науки Ольга Котовська.

Віртуальну екскурсію можна відвідати тут.

Читайте також: ЮНЕСКО схвалив межі буферної зони Софійського собору і Києво-Печерської лаври – Ткаченко

Як повідомлялося, у сфері культури Україна тісно співпрацює з Центром всесвітньої спадщини ЮНЕСКО у рамках Конвенції про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини, яку було ратифіковано Верховною Радою України у 1988 році.

До Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО входять сім українських культурних та природних пам’яток. Зокрема, собор Святої Софії і прилеглі монастирські споруди, Києво-Печерська лавра, ансамбль історичного центру Львова, транскордонний об’єкт науково-культурної спадщини "Дуга Струве", резиденція Буковинських та Далматинських митрополитів" (нині будинок Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича), дерев’яні церкви Карпатського регіону України і Польщі, стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора, букові праліси і давні ліси Карпат.

Фото: skeiron.com.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-