На Житомирщині прокуратура вимагає повернути державі палац Терещенків

На Житомирщині прокуратура вимагає повернути державі палац Терещенків

Укрінформ
Прокуратура вимагає повернути у власність держави палац Терещенків ХІХ ст. у Червоному, у частині якого зараз розташований жіночий монастир.

Про це повідомляє Житомирська обласна прокуратура, передає Укрінформ.

«Бердичівською окружною прокуратурою заявлено позов щодо визнання недійсною угоди, якою відкрите акціонерне товариство безкоштовно передало палац Терещенків у приватну власність та його витребування до державної власності. Також у заяві викладено вимоги щодо визнання недійсним рішення виконкому селищної ради про оформлення права власності та скасування свідоцтва про право приватної власності на нерухомість площею понад 4,4 тис. кв м», - йдеться у повідомленні.

За інформацією прокуратури, відкрите акціонерне товариство не мало дозволу від міністерства освіти та органу охорони культурної спадщини на передачу об’єкту в приватну власність.

Наразі Господарський суд області відкрив провадження у справі.

Читайте також: Одеський суд повернув державі майно терміналу порту «Чорноморськ»

Палац Терещенків побудований у 1861 році Адольфом Грохольським, що після його смерті перейшов у власність відомого мецената та цукрового промисловця Миколи Терещенка. Після приходу більшовиків там облаштували сирітський притулок, а згодом – фабрично-заводське училище.

Об’єкт є пам’яткою архітектури місцевого значення.

Читайте також: Прокуратура вимагає повернути державі комплекс «Ніжинського комбінату хлібопродуктів»

У 2000 році ВАТ «Червоненський цукровик» безкоштовно передав маєток у власність Житомирської єпархії. У 2001 році в частині плацу створили Червоненський Свято-Різдва Христового жіночий монастир, підпорядкований Житомирській єпархії УПЦ (МП). Утім охоронного договору на пам’ятку архітектури єпархія не мала.

Як повідомляв Укрінформ, нещодавно з’явилася інформація, що Житомирська єпархія шукає покупців для маєтку Терещенків у Червоному.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-