МКІП та Хмельницька ОДА підписали меморандум про розвиток Кам’янця-Подільського

МКІП та Хмельницька ОДА підписали меморандум про розвиток Кам’янця-Подільського

Фото
Укрінформ
Між Міністерством культури та інформаційної політики, Хмельницькою ОДА, Кам’янець-Подільською міською радою та депутатом Ігорем Марчуком у вівторок, 3 липня, підписано Меморандум про співпрацю щодо розвитку міста.

Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко у Телеграмі, передає Укрінформ.

Зазначається, що мета меморандуму – збереження спадщини та сприяння розвитку потенціалу Кам’янця-Подільського, проєкт реалізовується у межах «Великої реставрації».

«Зовсім нещодавно мав візит до Кам’янця, і наочно побачив – це безперечно місто-музей. Він має всі ознаки: пам’ятки, історія, компактність, архітектура. А чого тільки варті фортеця та каньйон, які є візитівкою міста. Можна увесь день (і навіть не один) присвятити прогулянкам та екскурсіям містом. Але бракувало одного критично важливого моменту – єдиної концепції та позиціонування. Як-то кажуть, маємо проблему, треба її вирішувати», – зазначив Ткаченко.

МКІП та Хмельницька ОДА підписали меморандум про розвиток Кам’янця-Подільського / Фото: Геннадій Мінченко, Укрінформ

За його словами, меморандум передбачає наступний алгоритм: міська рада розробить Концепцію розвитку Старого міста Кам’янця-Подільського з урахуванням статусу Національного історико-архітектурного заповідника «Кам’янець», водночас МКІП надасть методичну та консультативну допомогу. І вже цього року міністерство разом з міськрадою підготують проєктно-кошторисну документацію та розпочнуть протиаварійні ремонтно-реставраційні роботи на пам’ятках архітектури Кам’янця-Подільського.

Ткаченко зауважив, що це перша угода в Україні, що долучає кураторів, архітекторів та громадськість, які розроблятимуть загальну концепцію міста. Наступний крок – запросити експертів і розпочати.

Читайте також: В Україні приймати іноземного туриста готові лише 5 дестинацій – Олеськів

Міністр зазначив, що така практика розповсюджена в світі. До прикладу, Труа у Франції, Тельч у Чехії, Толедо в Іспанії, Бухара в Узбекистані, Агра в Індії – саме міста-музеї. За його словами, щороку вони приймають численних туристів, а їхній внесок в економіку міст – дуже значний.

«Зокрема, в цьому вагому роль відіграє і концепція, що робить їх справжніми туристичними магнітами. Без перебільшень, перспективи у Кам’янця-Подільського бути у даному переліку – величезні», – переконаний Ткаченко.

Як повідомляв Укрінформ, у межах проєкту «Велика реставрація» наразі відновлювальні роботи відбуваються на 36 об'єктах культурної спадщини.

Програма «Велика реставрація» розрахована на 2021-2023 роки і має на меті перетворити об'єкти матеріальної культурної спадщини на один з основних ресурсів розвитку України, зробити їх туристичними «магнітами».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-