На Львівщині провели ретро-фестиваль для порятунку палацу Бадені

На Львівщині провели ретро-фестиваль для порятунку палацу Бадені

Фото
Укрінформ
На Львівщині в центрі Буська, біля родинного маєтку – палацу графа Казимира Фелікса Бадені, відбувся другий фестиваль у стилі ретро BadenіFest, спрямований на популяризацію для відновлення історичної будівлі поч. ХІХ ст.

Про це повідомляє пресслужба Буської міської ради, передає Укрінформ. 

«Містяни та численні гості на один день, 1 серпня, поринули у минувшину: подвір'ям палацу прогулювалися дами у вбранні періоду початку ХХ століття, середньовічні придворні вельможі, козаки з шаблями, чоловіки у фраках, леді в розкішних довгих сукнях і ексклюзивних капелюшках. Палац Бадені в Буську – це згадка про славетне минуле графів Бадені, які колись займали панівне положення в Галичині ХІХ ст. З травня 2016 року його власником стала громада Буська. Міська рада щороку виділяє кошти для проведення невідкладних ремонтних робіт, проте їх недостатньо. Палац потребує капітального ремонту, на який (за оцінками фахівців) необхідно близько 25 млн грн», - йдеться у повідомленні.

Під час фестивалю місцеві газди і газдині пригощали учасників фесту юшкою та різними смаколиками, які готували в різні історичні періоди в Галичині. А ще тут було справжнє живе Буське пиво різних сортів, яке почали вперше варити більше століття тому на графській пивоварні. Поряд відбувалися майстер-класи з ковальства та виготовлення прикрас, діяли виставки ретро-автомобілів, одягу та старожитностей, бажаючі мали нагоду безкоштовно побувати у місцевому краєзнавчому музеї, яким опікується культорологічне товариство "Бужани", придбати сувенірну продукцію з логотипами свята, покататися містом на бричці та автомобілі початку ХХ століття.

Читайте також: Палац Потоцьких у Тульчині готують до включення у «Велику реставрацію»

«Свято вдалося, тому наступного року організатори очікують, що фестиваль стане ще більш масовим, більш костюмованим, а центральні та обласні органи влади сприятимуть тому, аби палац відновив свій первісний вигляд, став справжнім туристичним центром України у серці старовинного міста над Бугом», - додали в міськраді.

На Львівщині відбулися ретро фестини для порятунку палацу Бадені / Фото: Буська міська рада

Палац Бадені – резиденція графа Казимира Фелікса Бадені, який разом зі своїм братом Станіславом були відомими місцевими польськими громадськими та політичними діячами, меценатами та підприємцями, збудований у 1810 р. в стилі класицизму. У 60-х роках палац перейшов на баланс Міністерства оборони СРСР. В самому палаці влаштували казарми, де дислокувалася військова частина стратегічного зв’язку. Важливо, що військові палац не зруйнували, а навпаки підтримували його в більш-менш гарному стані. 25 травня 2004 р. військову частину розформували, але покинута резиденція графів Бадені так і залишилася на балансі Міноборони України. Почалося запустіння та повільне руйнування пам’ятки архітектури. Згодом палац передали на баланс Міністерства внутрішніх справ, а з травня 2016 року його власником стала громада Буська.

Впродовж цих років активісти щотижня проводять толоки в будівлі та навколо неї, і відкрили своїми силами краєзнавчий музей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-