Харківський літмузей почнуть реконструювати 2022 року

Харківський літмузей почнуть реконструювати 2022 року

Відео
Укрінформ
Реконструкція Харківського літературного музею розпочнеться в 2022 році, її вартість становитиме близько 90 млн грн.

Про це кореспонденту Укрінформу розповіла заступниця директора з розвитку музею Тетяна Пилипчук.

«До кінця року робоча документація буде готова, з наступного за умови фінансування почнеться реконструкція. Загальна вартість робіт – біля 90 мільйонів», – сказала Пилипчук.

Роботи розраховані на 21 місяць. У музеї, крім фінансування з міського бюджету, сподіваються отримати допомогу від Державного фонду регіонального розвитку і готують відповідні документи.

Пилипчук додала, що ще в 2017 році був оплачений ескізний проєкт, а після того впродовж двох років фінансування не було. Наразі, зазначила заступниця директора, «кожний крок дається дуже важко».  

У червні музейникам, щоб оформлення документів не затягнулося ще на рік, довелося звернутися за допомогою до своїх відвідувачів і всіх небайдужих. Для укладення угоди з АТ «Харківобленерго» на суму 124 440 грн в установи не вистачало 19 тис. грн. За добу зібрали навіть більше – 25,5 тис. грн.

«Найбільша проблема – отримання документації від монополістів – обленерго, газівники. Однак зараз ми вже маємо чіткі домовленості, до кінця року вся технічна документація буде готова», – сказала Пилипчук.

Читайте також: На Харківщині віддадуть до музею пам’ятник Леніну, на який не знайшлося покупця

Реконструкція літературного музею – ініціатива колективу закладу. Будівля, де розміщується музей, – це особняк початку ХХ ст., в якому простір поділено на велику кількість дрібних приміщень. Проєкт реконструкції, який розробило відоме архітектурне бюро Drozdov & Partners, передбачає вилучення всіх центральних стін у будівлі. Згідно з проєктом, на першому поверсі розміститься вестибюльна група з усіма супутніми приміщеннями, аудиторія для конференцій, презентацій і освітніх програм, сувенірна крамничка та музейна кав’ярня з терасою. Основний виставковий простір розташують у новій прибудові на рівні землі, яка охоплює велику частину заднього двору до самого кордону ділянки.

Внутрішній двір матиме вигляд незамкненої ротонди, яку викладуть з цегли, взятої від демонтованих стін зі старої будівлі. Двір зі збереженими деревами дозволятиме різноманітні активності: це відкрита бібліотека, місце для публічних презентацій, літературних читань і перформансів.

На другому поверсі старої будівлі будуть розташовані службові приміщення для дослідників і кураторів виставкових програм. Третій рівень музею призначено для фондосховища – набагато більшого від нинішнього.

Читайте також: Біля Музею історії запорізького козацтва до кінця серпня облаштують курган – Ткаченко

Літературний музей у Харкові створений 1988 року завдяки зусиллям харківських ентузіастів, розміщується у маєтку початку XX ст. на вул. Багалія, 6. З 2005 року заклад має філію – Меморіальну кімнату-музей Гната Хоткевича у смт Високому під Харковом. Музей керує проєктом «Харківська резиденція «Слово»  (квартири Петра Лісового у будинку літераторів «Слово» та Юрія Шевельова у будинку «Саламандра»).

Колекція налічує понад 30 тис. предметів основного фонду та близко 17 тис. предметів науково-допоміжного фонду. Це предмети, що стосуються харківської та української літератури, культурного контексту Слобожанщини, України. Колекція літератури 1920-х рр. — Червоного Ренесансу або 1960-1980-х рр. — шістдесятників та українського руху опору, СучУкрЛіту мають як місцеве, так і загальнонаціональне значення. Ядро колекції становлять експонати 1910-1930-х рр. з архівів Івана Дніпровського та Марії Пилинської, Андрія Чернишова. Це – книги з автографами (Миколи Хвильового, Майка Йогансена, Миколи Куліша та інших), унікальне листування письменників, періодичні видання з коментарями, фотокартки, особисті речі (пенсне Павла Тичини), копії та оригінали документів (паспорт Леся Курбаса), меморіальні експонати (печатка ВАПЛІТе, двері з будинку літераторів ім В. Блакитного), живопис харківських художників (роботи Валерія Бондаря) тощо. Також у фондах музею зберігаються ще неопубліковані архіви письменників Гната Хоткевича, Івана Дніпровського, Василя Мисика, Володимира Свідзінського.

Відео: Харківський ЛітМузей

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-