На Донеччині у затоплених штольнях можна навчитися печерного дайвінгу

На Донеччині у затоплених штольнях можна навчитися печерного дайвінгу

Укрінформ
У Бахмутському районі Донецької області в затоплених штольнях, де раніше видобували гіпс, тепер можна пройти курси печерного дайвінгу.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомив інструктор з печерного дайвінгу (кейв-дайвінгу), житель Бахмута Роман Ованесов.

«Унікальність наших підводних печер у тому, що такі маршрути зібрані в одному місці і дають змогу пройти практично всі курси навчання дайвінгу, аж до так званих технічних печерних. Це такий майданчик для навчання, цим місце й унікально. Тут ми маємо печерний об'єкт протяжністю близько 1 км. Взагалі для навчання печерного дайвінгу в Україні більше подібних місць немає ніде», - розповів Ованесов.

Читайте також: На Херсонщині хочуть створити унікальний музей затоплених сіл з дайвінг-екскурсіями

Він нагадав, що з середини XIX століття на Донеччині почали добувати гіпс, і навколо Бахмута утворювалося безліч штолень, тобто, горизонтальних або похилих гірничих виробок. Тоді тут видобували гіпс вибуховим методом, і сьогодні відомо кілька таких рудників - «Іванградський», «Нирківський», «Воєнведський» ( «Зайцівський», родовище «Попасні Ліски»), «Стряповський», «Михайлівський» і т.д.

За словами Ованесова, у період 1960-70-х років видобуток гіпсу підземним способом було призупинено, рудники закрили, вони стали економічно невигідними. У більшості штолень під час видобутку гіпсу підземні води відкачують, але потім це робити перестали і шахти затопило.

«І ось, починаючи з 2011 року, група дайверів з Горлівки, Макіївки, Одеси, Дніпра і Києва вирішили ці штольні обстежити, вони здійснили перші спроби занурення, а вже до 2013 року там розпочалася прокладка підводних маршрутів», - розповів Ованесов.

Читайте також: Херсонськими плавнями відтепер можна помандрувати онлайн

Але потім дослідженню штолень у Бахмутському районі дайверам завадили військові дії, пов'язані з російським вторгненням і окупацією українських територій.

Ованесов зазначив, що вивчення і прокладку підземних маршрутів у цих штольнях поновили у 2020 році. «Більшість штолень на Донеччині розташовано неподалік від лінії фронту, а Воєнведський рудник - за 10 км від неї. Але сьогодні тут відносно тихо і це дає можливість пірнати і досліджувати підводні печери, прокладати нові маршрути », - пояснив інструктор. І додав, що продовжувати дослідження штолень також підштовхнув нинішній карантин, пов'язаний з COVID-19, і неможливість вильоту за кордон для дайвінгу.

«Є одеські затоплені катакомби, і в них намагалися проводити курси, але вони сильно відрізняються - це прямі тунелі, вузькі, для проходу лише однієї людини. Ще були такі в Криму, але зараз вони недоступні. У нас же печери більше підходять», - розповів Ованесов і запросив всіх охочих дайверів на Донеччину для навчання печерного дайвінгу. Він запевнив, що всі, хто пройде необхідні курси, отримає сертифікат міжнародного зразка після навчання. Ованесов зазначив, що в майбутньому бачить ці затоплені штольні на Донеччині саме туристичним об'єктом для навчання дайверів з України, а також із країн ближнього зарубіжжя.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-