У Хмельницькому дискутуватимуть про Плоскирівський замок

У Хмельницькому дискутуватимуть про Плоскирівський замок

Укрінформ
У Музеї історії міста Хмельницького у вівторок, 11 лютого, відбудеться дискусія-екскурс, під час якої презентують історичну реконструкцію Плоскирівської фортеці.

Як повідомляє пресслужба музею, захід отримав назву «Як дюна на березі озера Амадока стала Плоскировом». 

«Давня історія Хмельницького ще й досі оповита таємницями і недомовками. Останнім часом віднайдено кілька історичних документів, які дещо поглиблюють наші знання про витоки міста над Бугом, але не вичерпують питання про розташування і характер давніх міських укріплень, адміністративних споруд, часові межі їхнього виникнення. Нині науковці обговорюють кілька версій щодо зведення Плоскирівського замку, який згадується в середньовічних документах, його власників і будівничих», – йдеться в повідомленні.

Під час наукової дискусії в музеї власну версію виникнення поселення на «перехресті шляхів і можливостей», яке й започаткувало Хмельницький, запропонують археолог, історик, краєзнавець, письменник Володимир Захар’єв і художник Юрій Адамчук.

Читайте також: У Хмельницькому руйнуватимуть стереотипи туристичним воркшопом

У межах зустрічі буде презентовано історичну реконструкцію Плоскирівського замку. Крім того, відбудеться лекція краєзнавця, публіциста Валерія Куфльовського «Мотивація та інженерні обставини при забудові оборонних споруд, замків, спостережних веж та інших фортифікаційних споруд».

Взяти участь у заході запрошують архітекторів, інженерів-фортифікаторів, археологів та всіх, хто цікавиться давньою історією Поділля. Вхід – вільний.

Плоскирівський замок — втрачена фортифікаційна споруда у містечку Плоскирів (тепер Хмельницький). Археологи припускають, що замок збудували у 1550-60 роках та, як і більшість тогочасних споруд, він був земляно-дерев’яним. Існують різні версії щодо місця розташування споруди.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-