Австрійський Зельден: крижана якість життя

Австрійський Зельден: крижана якість життя

Укрінформ
На приблизно 3 300 місцевих жителів тут припадає 15 000 ліжко-місць відпочиваючих і 2 млн ночівель на рік

Зельден - один із найкращих гірських курортів: взимку - для лижників і сноубордистів, навесні-восени - для любителів хайкінгу та маунтінбайкінгу.

Надзвичайно красива гора Гайслахкогель, висота 3050 м.

Фото: premiumbusinesstravel.com
Фото: premiumbusinesstravel.com

Тутешню складну десятикілометрову трасу - від гірської вершини до підніжжя - наважиться пройти не кожен. Особисто я навіть не пробував.

Підйомник (в обидва кінці) - €50.

***

Моя розповідь про мішленівский ресторан "Ice Q" ("Крижана якість"): п'ять зірок. Закладу, побудованому на самій вершині гори Гайслахкогель, - шість років. Загальна площа ресторану 900 м2, а от обідній зал всього на 80 осіб... Одні VIP-клієнти; заходиш, і ти вже між небом і землею...

Фото: soelden.com
Фото: soelden.com

Навколо піки Ецтальских Альп на рівні очей.

+20, а за два десятки метрів іскриться сніг.

Щоб потрапити в "Ice Q", нас з дружиною записали у чергу ще на початку літа.

Фото: soelden.com
Фото: soelden.com

Скажу вам, доволі пристойна кухня, справжня haute cuisine. Навіть власний винний бренд - "Pino3000" є. Це "Pino Noir" із сировини трьох знаменитих виноробів Південного Тіролю - австрійського "Weingut Paul Achs". німецького “Weingut Dr.Heger" та італійського "Kellerei St.Pauls". Вино витримується і зберігається у місцевому винному погребі на висоті більше 3000 м, про що й говорить його назва.

Фото: pino3000.at
Фото: pino3000.at

Я, зізнатися, - не великий любитель італійської кухні, але запропоноване вегетаріанське різотто з трьома видами грибів з пармезаном і, по-моєму, козячим сиром наминав з неприхованим задоволенням. Якби було менше людей, облизав би і тарілку. Що не кажи, gourmet restaurant.

Фото: soelden.com
Фото: soelden.com

Вхід на терасу за окрему плату - €88 з носа, зате ви можете зняти гірські черевики і перевзутися в теплі тапочки.

Заклад працює з 9:00 до 16:00, в горах рано темніє, а головне, останній фунікулер виїжджає до Зельдена о 16:30.

Фото: soelden.com
Фото: soelden.com

***

Розумію, чому англійський режисер Сем Мендес у 2014 році вибрав "Ice Q" однією з локацій. Тут знімався епізод 24-го фільму бондіани " - "007: Спектр" ("Spectre"; 2015), правда, ресторан кіношники перетворили на... клініку Гоффлера. Коли люди одного злодія, Франца Оберхаузера, викрадають доньку отруєного талієм містера Вайта - Мадлен Суонн (Леа Сейду), Джеймс Бонд (Деніел Крейг) переслідує їх на літаку: відриває машині хвіст, обламує крила і таранить два позашляховики, рятуючи дівчину. Згадали?

Он, бачите, стоїть один з позашляховиків людей Оберхаузера.

Фото: silverspoonlondon.co.uk
Фото: silverspoonlondon.co.uk

Заповзятливі австрійці відкрили тут музей Джеймса Бонда, точніше, фільму "007: Спектр". Прикольних штучок агента 007 зібрано багато: від окулярів, що вибухають, до золотого пістолета. Один зал займає... літак, який знімався у бойовику; сказати чесно, його фюзеляж і шматки обшивки, що розлітаються на лісках, при першому погляді створюють враження, що машина розвалюється на ваших очах...

Фото: heraldscotland.com
Фото: heraldscotland.com

Втім, найприкольніше – це дивовижний сканер, на якому після чергового завдання тестують агентів МІ-6. Звичайно ж, я теж гепнувся на стілець і поклав праву руку на приймач. Результати мене заспокоїли. Всіх не пам'ятаю, але своїми діями уряду Її Величності я завдав збитків у розмірі £840 млн., отримав 12 кульових поранень і виграв у казино £211 млн. Пристойний результат.

Фото: silverspoonlondon.co.uk
Фото: silverspoonlondon.co.uk

***

P. S. Повернувшись до Києва, переглянув "007: Спектр": ах, яка роз-з-з-кішна жінка Моніка Белуччі (невтішна вдова Лючія Скіарра)!..

Лючія Скіарра: - Ви даремно витрачаєте час. Скоро за мною відправлять ще сотню вбивць. Ви врятували мене лише на п'ять хвилин.

Джеймс Бонд: - Чудово. Встигнемо випити.

P. P. S. За сюжетом Джеймсу Бонду тут коктейль не дістався.

Він сунувся було в бар клініки Гоффлера, який і був барною стійкою ресторану "Ice Q", - зі своїм "Shaken, not stirred". Але агентові 007 відповіли, мовляв, алкоголь тут не наливають. На що Деніел Крейг усміхнувся:

- Мені це вже починає подобатися.

Фото: Fineshot.pro
Фото: Fineshot.pro

P. P. P. S. Найпопулярніший коктейль в ресторані "Ice Q", зрозуміло, "Vodka Мartini". Горілка - елітна польська "Belvedere", яка теж "зіграла" у фільмі. Правда, на її етикетці тоді був зображений не Бельведерський палац Королівського парку у Варшаві, а... штаб-квартира MI6. Цю обмежену серію виготовили спеціально для зйомок бойовика "007: Спектр" .

Просто на коня, біля стійки бару!

- Будьмо, гей! - З цікавістю ентомологів VIP-публіка розглядає дивних українців. - Зельдене, дякую! Тебе не забути.

Олександр Рудяченко, Київ-Зельден-Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-