Громади Запорізької області презентували свої туристичні проекти

Громади Запорізької області презентували свої туристичні проекти

Укрінформ
У Запоріжжі відбувся "круглий стіл" на тему: "Туристичний потенціал ОТГ Запорізької області" за участю представників ОТГ та організацій, що займаються внутрішнім туризмом.

Захід організовано Запорізьким Центром розвитку місцевого самоврядування (ЗЦРМС), створеним за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні багато громад мають візитівку своїх територій, і це дуже важливо. Показуючи свої сильні сторони, приваблюючи людей до територій, ми зацікавлюємо їх звернути увагу, приїхати, подивитися, організувати бізнес. Територія завдяки своїй привабливості може і має заробляти гроші", - зазначила керівник апарату Запорізької ОДА Зінаїда Бойко.

За її словами, раніше на місцях думали лише над вирішенням комунальних, освітніх та інших проблемних питань, а зараз одним із пріоритетних напрямків став і культурний розвиток.

Великий туристичний потенціал Запорізької області відзначила й радник з питань комунікації ЗЦРМС Наталя Селюкова.

"Це перший захід, який стосується нових туристичних об’єктів, які розроблені не для громади, а для жителів інших областей. Ми орієнтуємося не на тривалий відпочинок, а на тури одного дня. У нас дуже велике різноманіття великих туристичних об’єктів, проте про них мало відомо. Тому люди їдуть до Ужгорода дивитись, як цвіте сакура, у той час як у нас є сади з вишнями, персиками, і це класно виглядає", - зазначила Селюкова.

Сьогодні участь у круглому столі взяли 10 громад. Вони презентували вже готові туристичні продукти.

"Цікаво показати те, що є сьогодні, і куди вже завтра можна поїхати. На туризмі можна заробляти", - зазначила радник ЗЦРМС.

Один з таких проектів презентувала Веселівська громада. Вона розташована лише за 120 км від Запоріжжя. Веселівці пропонують туристам активний відпочинок. Родзинкою громади є Українська льотна академія, яка працює з 1999 року.

"В нас є фірма, яка займається будівництвом малих літаків – це наша фішка. В нас є два аеродроми. В нас можна подивитись, як виробляють літаки, можна пройти навчання, отримати сертифікат та сісти за штурвал. До нас можна приїхати як на один день, так і на тиждень", - говорить представник громади.

Крім того, у Веселому можна побачити невелике виробництво копій відомих автомобілів. Засновник цієї компанії Василь Кірєєв у невеликому боксі вже понад сім років за британськими технологіями створює копії легендарних машин 1950-х років - Lotus Super Seven і Cobra Shelby.

Остриківська громада (Токмакський район) зробила ставку на історію. Більшість населених пунктів громади засновані менонітами-колоністами ще на початку XIX століття. На сьогодні збереглися деякі об’єкти.

"Я сама народилась у будинку, який будували меноніти. Коли була ще малою, то батьки відшукали предків тих, хто будував будинок. Вони приїздили до нас у гості, ми спілкувалися досить тривалий час, але потім зв’язок обірвався", - говорить начальник відділу містобудування архітектури, інфраструктури, інвестицій Остриківської сільської ради Олена Школик.

Читайте також: На заповідник "Хортиця" очікує масштабна розбудова

Одним із пунктів туристичної програми, яку пропонують остриківці, є діюча греко-католицька церква. Її розмістили в будівлі 1879 року. Також туристам покажуть поховання перших жителів села, яке збереглося до наших часів.

У Чернігівській ОТГ планують провести фестиваль під назвою "Реконструкція скіфів". Колоритне вбрання скіфської доби, відтворення традицій та обрядів, польова кухня, наметове містечко – все це можна буде побачити вже 7 вересня цього року.

Під час обговорення проектів учасники "круглого столу" звернули увагу на одну загальну проблему – незадовільний стан доріг. Окрім того, за словами представників туристичних організацій, деякі громади наразі не з’ясували, хто є балансоутримувачем тих чи інших старовинних будівель. У результаті, під час екскурсій виникають форс-мажорні обставини, коли туристи не можуть потрапити до деяких об’єктів через відсутність дозволу.

Загалом же всі учасники погодилися з тим, що презентовані туристичні проекти мають зацікавити туристів.

Як раніше повідомлялося, Запорізька область посідає друге місце в загальнодержавному рейтингу за кількістю створених громад. Вибори відбулися в 44 ОТГ. Чотири райони області на сьогодні вже повністю "покриті" громадами. Як сказала під час виступу керівник апарату ОДА Зінаїда Бойко, на сьогодні ухвалено рішення про створення ще трьох громад на території області (одна маленька в Новомиколаївському районі й дві потужні - в Мелітопольському районі).

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: ЗЦРМС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-