Шарджа: (Не)сон у зимову ніч

Шарджа: (Не)сон у зимову ніч

Укрінформ
Унікальність емірату Шарджа (ОАЕ) в тому, що він має вихід і до Індійського океану, і до Перської затоки

***

Нічний переліт і кількагодинний трансфер з аеропорту Дубаї на схід країни спричиняють лише думки про сон, душ і сніданок (привіт, пірамідо Маслоу!).

Ми швидко селимося — це готель Оceanic Khorfakkan Resort&Spa.

Відкриваєш скляні двері на терасу — і сон розчиняться повністю: над Індійським океаном сходить сонце. На обрії змішуються фарби — синя, червона, жовта, обриси пальм накладаються на цю дивовижну смугу, яка ось-ось має вибухнути пекельним диском. І тільки вода, яка вдаряється об ноги, і шум хвиль повертають відчуття реальності. Так, ти за дві тисячі кілометрів від Києва, де зима вже триває, здається, вічність. Так - ти у Хаур-Факкані, синоптичний прогноз на сьогодні і далі +26. У тебе в розпорядженні вілла на березі Індійського океану з джакузі на терасі. Тобі не дзвонитимуть з роботи (сподіваюсь). Тут прекрасний басейн і СПА. І так, ти не спиш — ти дивишся, як над Індійським океаном сходить сонце.

***

Наш гід приречено зітхає, побачивши короткі шорти на одній з туристок: “Коли я казав, що можна в шортах, я мав на увазі довші”. - “Але в мене інших немає” - мило усміхається та.

Ми стоїмо перед відчиненими воротами приватної вілли у Шарджі. У дворі —Porsche Cayenne і  Range Rover. Разом з виглядом будинку це наводить на думку, що господарі не бідують.

Під'їжджає новий Мерседес - до нас приєднується представниця місцевого управління туризму. У чорному з голови до п'ят — така традиційна сукня називається “кандура”, але з-під неї мило виглядають кросівки Дольче і Габбана.

Це унікальна екскурсія — ти втрапляєш у приватне помешкання, де тебе зустрічають господарі з міцевим “хлібом-сіллю” і кавою, приправленою кардамоном. У помешканні — дві частини: чоловіча і жіноча. Золото, парча, парфуми, споєне східними ароматами повітря, м'які дивани, килими - це царство прекрасної половини.  На чоловічій половині — хіба стриманіші кольори, але стилю східної розкоші тут теж не зрадили. 

Розважати гостей господині допомагає старша родичка — обличчя наполовину закрите пластиною, як нам здалося, - металевою. Потім ми дізналися, що це один із способів прикрити обличчя і насправді це такий цупкий картон з металевим полиском. Називається “бурга”. Ширина залежить від віку — чим старша жінка, тим ширша бурга.

Жінки впевнені у собі, господиня прекрасно володіє англійською. Вона - фармацевт і працює за  фахом, але їй вдається реалізувати себе і в туристичному бізнесі.

Смак незвично світлої і прозорої для європейця кави залишається з нами надовго...

***

Рибний ринок у Шарджі - як атракціон. Море чоловіків збились у коло, під їхніми ногами — купи різної риби. Гамір, вигуки, вирують емоції, йде торг. Спочатку на аукціоні продають найсвіжішу рибу - пійману буквально кілька годин тому. Невеликі шхуни виходять у море на відстань “двох годин від берега” і повертаються зі свіжим уловом. Далі починають торгуватися за рибу свіжу, але яка припливла вже в холодильниках. 

Куплену рибу в ящиках витягують за межі майданчика, на її місце заноситься нова партія. Частину товару викупляє ринок і продає вже на своїх прилавках за фіксованою ціною.

Рибний ринок — це лише один з павільйонів великого торгового комплексу. Якщо ви були на “Столичному”, чи бодай на Бесарабці - то ряди фруктові, зрештою, дуже схожі (екзоти і в Києві тепер не дивина), хіба асортимент фініків і їхня кількість видають локацію.

***

Готель наш розташований оптимально — у центрі Шарджі і водночас з приголомшливим видом на лагуну Халід .

Поблизу готелю - великий пальмовий гай. У вихідні (п'ятницю-суботу) тут масові пікніки, і в якусь мить здається, що люди спеціально зібрались задля фіксації якогось рекорду. Що характерно — море дітей. Відчуття безпеки абсолютне. Злочинності в еміраті практично немає.

У центрі міста — найпопулярніший у Шарджі Голубий ринок (Souq Al Markazi), який отримав свою назву від блакитної плитки на його стінах.

Парк метеликів і ландшафтний сад на острові Аль Нур , місцеві мечеті, колоритні ринки, численні музеї, піщані пляжі - ми ”зачекінились” у найвизначніших місцях Шарджі.

***

Пустелю до цього я бачила лише у фільмах. І скажу зі стовідсотковою впевненістю, що жодна кіноплівка і жоден геній режисера не передасть вам унікальності цього місця. Ти бачиш навколо себе лише два кольори — жовтий і голубий, лінії прості, на барханах — часто симетричні, але цей ландшафт заворожує більше, ніж архітектурні ансамблі і найталановитіші урбаністичні проекти.

Яскравість кольорів у пустелі така, що ця серія знімків у смартфоні дуже вирізняється з-поміж інших - це така жовто-синя сочна пляма на екрані,  вона щоразу фокусує на собі твій погляд - навіть якщо ти шукаєш серед фотографій номер помади чи банальну табличку з розкладом автобусів.

Грандіозною вечерею у нічній пустелі закінчилися цьогорічні фінальні змагання “Формули 1” на воді  F1H2O.

Серед пішаних барханів вшановували переможців і вітали гостей - яскравими шоу, щедрими пригощаннями. І феєрверк був фантастичним!

І так — це таки був не сон. Це було кілька днів літа посеред сніжної зими, які лишили по собі не лише теплий спогад, а й непоборне бажання повернутися.

Довідка: Шарджа - один з семи еміратів країни.  Тут найбільша концентрація музеїв  - Музей ісламської цивілізації, Музей археології, Історичний музей, Музей каліграфії, Музей мореплавства, Музей класичних автомобілів. У столиці емірату є багато сучасних арт-об''єктів, один з яких унікальна Кімната дощу. Одним з найбільших освітніх центрів Шарджі є Океанаріум.

Шарджа має свого авіаперевізника - це відомий лоукост Air Arabia.

Air Arabia була першою бюджетною авіакомпанією на Близькому Сході. Виконує рейси у 67 напрямках, у тому числі до Києва. Міжнародний аеропорт Шарджі - це зручне місце для пересадки у подорожах на Шрі Ланку, Гоа (Індія), в Непал, Кенію та інші туристичні місця.

Ірина Горчинська

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-