Якщо на лижі, то – на Закарпаття

Якщо на лижі, то – на Закарпаття

Укрінформ
У найзахіднішій області країни гірський зимовий відпочинок – найдешевший

Найперша перевага “лижного” Закарпаття у порівнянні з ближчими за кілометражем для пересічного українського туриста Львівщиною та Івано-Франківщиною — гроші: тут дешевше. Друга перевага — те, що лижних курортів тут чимало, а ще більше витягів, які часом влаштовані навіть біля невеликих готелів у горах.

А велика кількість витягів для лижників значить, що черги на підйомники невеликі, тож ти катаєшся, а не стоїш. Ну, й третя — це варіанти туристичного дозвілля: через те, що Закарпаття компактне, за дві години з гір можна переїхати в долину, де є унікальні термали та чани, середньовічні замки і міста. Окремо варто згадати про гастрономію, туристичний акцент Закарпаття, який поєднується з усім, а тим більше – з лижами. Дегустаційні підвали, тематичні фести (винні та “свинні”, як Геча зі своїми різниками) дадуть змогу скуштувати тільки це й тільки тут і привезти додому ще більше вражень.

ДЕШЕВО, РІЗНОМАНІТНО, І ВІДПОЧИНЕТЕ ВІД “СОВКА”

Днями Федір Шандор обґрунтував на своїй сторінці в мережі Facebook п'ять переваг “лижного” Закарпаття. У коментарі для Укрінформу Федір Шандор пояснив свій список. Отож, із його міркувань, переваги “лижного” Закарпаття — це Драгобрат, єдиний в країні курорт, де сніг, раз випавши на початку зими, є завжди протягом сезону і лежить чи не до квітня. Друге — це фрірайд (катання на лижах або сноуборді поза підготовленими трасами — ред.) на Боржавських полонинах. Третє — найдовша лижна траса в країні – на курорті Красія. Четверте — найдешевші лижні школи у країні, і п'яте — велика кількість витягів. Загалом на Закарпатті їх сім десятків на 27 гірськолижних зонах області.

Драгобрат / Фото: http://www.drago-brat.com
Драгобрат / Фото: http://www.drago-brat.com

- Драгобрат нині справді курорт, де сніг є завжди, — каже Федір Шандор. – Для ярих любителів катання на лижах працює навіть до пізньої весни. Тут особливі кліматичні умови, і завдяки цьому нема проблем зі снігом — на відміну від курортів, які розташовані нижче за висотою над рівнем моря.

Щодо Боржавських полонин — мова про курорти Пилипець, Подобовець та Ізки, це рай для фанатів фрірайду. Це придумав не я, ще в радянські часи ці місця визначили під створення олімпійської бази для розвитку зимових видів спорту. Зараз ці схили справді у топі для фрірайдерів, там унікальні можливості саме для цього виду “лижних” розваг. Щодо Красії — це справді найдовша гірськолижна траса України. Щороку там проводять всеукраїнські змагання, це принада для фанатів довгого спуску. Ну, й найдешевші лижні школи. Закарпаття є ідеальним місцем, аби навчитися стояти на лижах, а тоді вже можна їхати на дорогі курорти в сусідні області чи країни. Але для середнього туриста краще за закарпатські курорти нема, бо тут відчутно дешевше — а крім того, через унікальну ментальність із закарпатцями завжди можна домовитися про знижку. Із львів'янами про це не домовишся.

А ще, наголошує Шандор, відпочинок — і лижний зокрема — це відпочинок від соціуму.

- Тут єдиний регіон, де “совок” представлений найменше в країні, бо нас найпізніше приєднали до СРСР. Тут на культурні моменти впливає близькість кордонів, це також формує унікальну кухню. Тобто, це ідеальне місце для відпочинку. А коли люди відпочинуть від свого соціуму, вони його тоді більше люблять, – каже Шандор.

КРАСІЯ БЕЗ ЧЕРГ І ДРАГОБРАТ – ВАЖКОДОСТУПНИЙ, ЗАТЕ НАЙВИЩИЙ

Детальніше про курорти можна почитати на їхніх офіційних сайтах — Драгобрат, Пилипець Подобовець, Красія тощо. На більшості сайтів курортів є онлайн-камери, де можна переглянути, що в конкретний момент із погодою на місцях. Також ця інформація у постійному доступі є на сайті “Сніг-інфо”.

Побіжно розповімо вам про кілька головних курортів Закарпаття.

Курорт
Курорт "Драгобрат"

Драгобрат — найвисокогірніший лижний курорт – 1400-1700 метрів над рівнем моря, розташований він у Свидовецькому хребті Українських Карпат у Рахівському районі області. Його особливість — високогірні траси і погана логістика: до курорту треба доїжджати гірською дорогою 12 км від селища Ясіня. З Івано-Франківська на автобусі сюди можна доїхати за 200 грн, за останній рік додав комфорту туристам поїзд Київ-Рахів, що скорочує дорогу. А вже з Ясіні на Драгобрат можна дістатися на таксі-позашляховиках (УАЗ, ГАЗ-66), варивідсотковтість проїзду складає від 120 до 150 грн з людини, замовлення окремої машини — 500 грн, вартість ГАЗ-66 — 1500 грн. Для власних автівок у селищі є платні стоянки.

Пилипец
Гірськолижний курорт Пилипец

Пилипець — це другий за висотою гірськолижний курорт в Україні, він розташований у Міжгірському районі в однойменному селі. Гірськолижні траси обладнані на схилах сусідніх гір. Зона катання починається з 700 метрів над рівнем моря, а найвищі траси спускаються з вершини гори Гимба (1497 метрів).

Пилипець найбільше відомий своїми вільними схилами на горах Гимба і Жид-Магура.

До складу гірськолижного курорту Пилипець входить кілька трас на Гимбі (їх загальна довжина становить близько 20 кілометрів), і 4 спуски на горі Жид-Магура. Примітно, що у Пилипці доступне також катання ввечері та вночі, на трасі біля бугеля готелю «Затишок».

Гірськолижний курорт Красія / Фото: https://v-mandry.com
Гірськолижний курорт Красія / Фото: https://v-mandry.com

Гірськолижний курорт Красія розташувався на Великоберезнянщині, катання відбувається безпосередньо на горі Красія (1036м). Курорт тут існував ще в радянські часи, на той час це був єдиний в Україні підйомник. Сьогодні у розпорядженні лижників на Красії два сучасні крісельні підйомники, різні траси — як для початківців, так і для професіоналів, спеціальна система штучного засніження і розвинена інфраструктура: величезна кількість готелів, прокатний пункт із широким асортиментом гірськолижного спорядження, ресторани і розважальні заклади. Красію, втім, обирають не тільки через найдовшу трасу в країні: на фоні дорогого Буковелю, важкодоступного Драгобрату і велелюдного Славського, Красія вабить меншою кількістю лижників, широкими трасами і порівняно доступними цінами.

Власне, що б ви не обрали для своїх лижних розваг, експерти радять звертати увагу на те, аби траси були правильно сплановані, а шар снігу на них мав хоч би 60 см — це передбачено заходами безпеки. Також схили на трасах повинні бути обгородженими.

І ПРО ГРОШІ...

Гроші на лижних курортах — це, насамперед, вартість скі-пасів (абонементів на витяги, їх купують одноразово, на щонайменше на дві години, а найчастіше — на пів- або й на цілий день). Купують скі-паси безпосередньо на курорті й використовувати абонемент має право тільки та особа, яка придбала його (за винятком дитячих абонементів). Передавати абонемент перед турнікетом друзям не прийнято, це розцінюють як шахрайство і створення незручностей для інших клієнтів. У таких випадках адміністрація залишає за собою право навіть вилучити абонемент у порушника.

У середньому на гірськолижних курортах Закарпаття скі-паси коштують 350 гривень за дві години, один підйом стартує від 50 гривень. Один день катання — від 500 гривень. На деяких курортах, до прикладу, на Красії, діє тридцятивідсоткова знижка для учасників АТО. Ця знижка чинна і для пенсіонерів та дітей до 12 років.

Гроші — не тільки катання, це ще й проживання і харчування. Жити можна безпосередньо на курорті (чим ближче до витягу, тим, звісно, дорожче). Можна перебувати компанією у дерев’яних будиночках (поселення від 5 до 10 гостей одночасно), можна зняти котедж для сім’ї з 4 чоловік. Майже в кожному готелі до послуг гостей є лазні, альтанки з мангалом і барбекю, облаштовані дитячі майданчики. За додаткову плату власники пропонують послуги трансферу (переважно, це мікроавтобус), ще — організацію екскурсій, прокат лижного спорядження (що дуже зручно, якщо у вас його нема — не доведеться товктися перед підйомником). Стартує ціна зараз, у високий сезон, на період різдвяно-новорічних канікул, від 800 гривень з людини. Уже за два тижні ціни впадуть на 30-40%. У зелених садибах ціна трохи нижча — загалом від 500 гривень у високий сезон.

Щодо харчування, то варто розраховувати на 200 грн з людини за вечерю з особливостями місцевої закарпатської кухні. У зелених садибах харчування стартує від 150 грн з особи додатково до плати за проживання.

Ціни на прокат спорядження – від 100 гривень на добу. Вартість навчання з інструктором — від 150 грн за годину.

УНІКАЛЬНА ГАСТРОНОМІЯ ТА КУЛЬТУРНА ПРОГРАМА

Олександр Коваль, директор порталу Турінформ Закарпаття наголошує, що гірськолижні курорти Закарпаття ваблять насамперед різноманітністю. Тут є різні траси — на будь-який досвід лижників, різних рівнів складності майже в усіх районах, не тільки в горах, а й на таких відомих лікувальних курортах, як Поляна (Свалявський район).

Ну, й чи не найбільший плюс Закарпаття — це релакс. Буквально за годину-дві з гір можна приїхати в низину і порелаксувати в термалах чи у чанах. Майже скрізь на курортах є спа-відпочинок. Другий плюс — це унікальна гастрономія: сири, вина, равлики, м’ясні вироби, це те, чого не скуштуєш більше ніде.

Додайте до цього культурну програму. Взимку на Закарпатті – пора фестивалів. Зокрема, туристів запрошують найбільший у країні винний фест Червене вино в Мукачеві, новий фестиваль Василя в Ужгороді, Різдво у скансені, фестиваль різників у Гечі. Це враження, які залишаються на все життя.

Тетяна Когутич, Ужгород
Фото Сергія Гудака, Володимира Тарасова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-