Назвали ТОП-5 замків Рівненщини

Назвали ТОП-5 замків Рівненщини

Фото
Укрінформ
Туристам, краєзнавцям, тим, хто мріє про мандри замками, хоче почути захопливі історії про кохання, зраду, військові подвиги, варто побувати на Рівненщині.

Саме тут, як пише Інфолайф, сховані справжні архітектурні скарби, вік яких становить кілька століть.

Дубенський замок

Розташований у місті Дубно, є одним із семи чудес України. Його збудував 1492 року Костянтин Острозький. На початку XVII століття його нащадок Януш Острозький перебудував твердиню в стилі пізнього ренесансу. Замок був добре укріплений. Зі сторони міста його захищав кронверк та глибокий рів, а з півдня та сходу природною перешкодою була річка Іква. Захищали будівлю 73 гармати. За всю свою історію Дубенський замок ніколи не був взятий приступом. А охочих було багато, починаючи з татарів та закінчуючи шведами. Арсенал постійно поповнювався коштом власної ливарної майстерні.

Замком у різні часи володіли Заславські, Сангушки, Любомирські. Вони зібрали в ньому багату колекцію коштовних речей: посуд, картини, книги, ікони, прикраси, одяг – все це зараз становить експозицію замку-музею. Дубенський замок відкритий для відвідувань. За помірну ціну кожен охочий може побувати в одній із найстаріших твердинь України.

Замок князів Острозьких

Це була резиденція князів Острозьких, одних із найбагатших магнатів Речі Посполитої у XIV-XVI століттях. Замок розташований у місті Острог. Його побудували на місці старовинного укріплення часів Київської Русі, яке зруйнували монголо-татари ще в 1241 році. Спершу з’явилася башта-донжон, яка збереглась донині й називається "Вежа мурована". Крім неї залишилися з давніх часів Кругла башта (XVI ст.), Богоявленський собор (XV-XVI ст.), надбрамна дзвіниця (1905 рік) та фрагменти стін. Нині на території замку працює краєзнавчий музей.

Троїцький монастир-фортеця

Розташований недалеко від Острога на відстані буквально 3 км. До речі, назва "монастир-фортеця" максимально точно відтворює його сутність. Це не так релігійна споруда, як оборонна. Стіни монастиря сягають 1,5 м завтовшки і до 8 м заввишки.

Тараканівський форт

Це оборонна споруда, що датується XIX ст. Розташована в районі села Тараканів Дубенського району. Будівля має форму ромба, сторони якого завдовжки сягають 240 метрів. Ззовні є великий рів з земляними валами. В центральній частині форту була побудована 2-поверхова казарма, до якої можна було потрапити чотирма підземними ходами. Периметр форту складений із 105 казематів. Там міг розміститися гарнізон із 800 осіб.

Читайте також: Туристів на Рівненщину приваблюватимуть старим млином

Тараканівський форт був побудований не лише з каменю та цегли, але й з бетону для захисту залізничної лінії Львів – Київ. Тараканівський форт стійко витримав випробування Першою світовою війною. Пізніше – став в’язницею. У 1956 році Міністерство торгівлі УРСР намагалось там облаштувати склад для зберігання консервованої продукції, але через велику вологість у приміщеннях ця ідея не мала успіху. Зараз Тараканівський форт стоїть закинутий, поступово руйнується, але постійно привертає увагу туристів.

Замок Чарторийських

Це був маєток волинського князя Федора Чорторийського. Розташований у місті Клевань. На початку XV ст. князь почав реконструкцію та добудову сімейного гнізда. Роботи тривали цілих 60 років. Через рів до замку вів арковий міст, прикрашений фресками. В замковому комплексі було 2 кам’яні башти й одна дерев’яна (не збереглася). В них розміщувались бастіон й арсенал. Одного разу замку вдалося витримати тижневу облогу татарськими військами у 1640 році.

Пізніше там був єзуїтський колегіум. На початку XIX сторіччя вже інший князь Чарторийський вирішив заснувати у замку польську гімназію. Вона працювала до 30-х років, а потім була закрита через те, що її вихованці брали участь у польських бунтах. Потім в гімназійних аудиторіях працювало духовне училище. Під час Першої світової війни у Клеванській фортеці був ветеринарний евакуаційний пункт. Під час XX ст. замок часто змінював своє призначення. Там були притулок для безхатьків, інтернат для сиріт, база НКВС, німецькі каральні органи, ПТУ і навіть лікувально-трудовий профілакторій для людей з алкогольною залежністю. Але з 1988 року будівля стоїть порожньою і поступово руйнується.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-