На Закарпатті реставрують унікальну дерев'яну церкву

На Закарпатті реставрують унікальну дерев'яну церкву

Фото
Укрінформ
Найдавніша церква Воловеччини – церква Святого Духа в с. Гукливий – переживає друге народження.

Про це повідомляють у прес-службі Закарпатської ОДА.

"Зараз на об’єкті тривають реставраційні й протиаварійні роботи. Минулого року було виконано робіт на 300 тисяч гривень, цього року виділено 900 тисяч. Виготовлено проекти ще й на старовинну дзвіницю й іконостас, однак поки що фінансується тільки реставрація церкви. Фінансуються роботи у рамках обласної Комплексної програми охорони культурної спадщини", – розповів сільський голова Гукливого Федір Бирак, який ініціював реставрацію храму.

Читайте також: У Карпатах знімають фільм про Вигодську вузькоколійку

За його словами, майстри, що задіяні на об’єкті, мають значний досвід у відновленні старовинних дерев’яних церков.

"Нині ми проводимо тут заміну пошкоджених елементів конструкції, зокрема, замінимо ґонтове покриття та лемех на даху. Окрім того, всередині церкви буде замінено частину дерев’яних елементів, які зіпсувала волога. Цій церкві понад 250 років. І за цей час елементи архітектури настільки зазнали деформацій, що через неправильні геометричні фігури їх дуже складно замінити. Водночас, як для такої старовинної будівлі, церква знаходиться у дуже задовільному стані. Видно, що за храмом доглядали", – зазначив майстер об'єкту Ігор Васильєв.

Читайте також: Ланчинська ОТГ відкриє туристам «Ворота у Карпати»

Будівництво гукливської церкви орієнтовно датоване 1765 роком. Вона збудована в традиційному бойківському стилі, під час будівництва не було використано жодного цвяха. Церква має унікальний іконостас, який розписував німецький художник Франц Пеєр близько 1784 року.

У 2018 році Святодухівська церква та дзвіниця ХVIII ст. увійшли до топ-10 цінностей туристичного Закарпаття в номінації "Архітектурна цінність".

Фото: Закарпатська ОДА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-