З вулиць старого Відня можуть зникнути фіакри

З вулиць старого Відня можуть зникнути фіакри

Фото
Укрінформ
В австрійській столиці активізувалася дискусія щодо можливого скорочення, або й навіть заборони фіакрів.

Fiaker - карета запряжена парою коней, які використовуються для оглядових екскурсій "внутрішнім містом" і вже стали однією з візитівок Відня.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу в Австрії.

Ініціатором обговорення заборони фіакрів в 1-му і центральному районі Відня виступили захисники тварин, які подали відповідну петицію "Pferde raus aus der Stadt" ("Коней – поза місто"). Після того, як петиція набрала 1 тис. підписів, вона буде розглянута 8 листопада відповідним комітетом ради громад Відня (Gemeinderat). В петиції йдеться про те, що використання кінських екіпажів "в такому сучасному місті як Відень вже не відповідає часу та приносить лише різноманітні проблеми". Серед проблем названо великі кошти на утримання вулиць, безпекові ризики для транспортного руху і, що найголовніше, страждання самих коней.

Саме слово "фіакр" прийшло в австрійський вжиток з французької мови і пов’язане з першою постійною стоянкою для найму запряжених кіньми карет, яка появилася у Парижі в 1662 році на вулиці Святого Фіакра (Rue de Saint Fiacre). В 1700 році у Відні нараховувалося вже близько 700 карет, а бум "кінського таксі" припав на 1860-1900 роки, коли австрійською столицею курсували близько 1000 фіакрів. З появою автомобілів потреба в фіакрах як  засобах пересування відпала, однак в деяких країнах вони залишилися з туристичною метою.

Особливо славиться фіакрами столиця Австрії: кінські екіпажі на вулицях старого міста стали однієї з візитних карток Відня.  У "внутрішньому місті" розташовано 6 офіційних стоянок для фіакрів, де знаходиться загалом 58 "парко-місць". На сьогодні 116 екіпажів мають право здійснювати свою діяльність почергово: 58 фіакрів працюють в непарні числа і 58 інших – у парні.

Читайте також: У Пакистані поновили заборону на індійський контент на ТБ

Проїзд недешевий – 55 євро за короткий маршрут частиною старого міста тривалістю 20 хвилини, і 80 євро – за поїздку тривалістю 40 хвилин. За 250 євро прокататися в кареті можна з "внутрішнього міста" через півміста до імператорського палацу "Шонбрунн". У Відні слово "фіакр" використовується для як самої чотирьохмісної карети з парою коней, так для назви кучера – завжди одягнутого в піджак, жилет, з краваткою та шляпою.

Ініціатива з обмеження і можливої заборони кінських екіпажів в 1-му районі Відня  знайшла підтримку в очільника району Маркуса Фігла. Політик заявив про потребу скорочення місць та дозволів для кінських екіпажів, не виключивши можливість поступового зникнення фіакрів у "внутрішньому місті" . Як варіант, Фігл вбачає можливість переміщення фіакрів до інших, "зелених" районів міста. Основна причина невдоволення – фінансова. За словами очільника 1-го району, підкови коней наносять шкоду дорогам щорічно в розмірі 750 тис. євро. Проблемою залишається і екскременти коней: окрім витрат на прибирання, торговельні точки та заклади харчування вздовж маршрутів фіакрів постійно скаржаться на запах, а спеціальні сумки позаду коней проблему не вирішують.

Читайте також: Більшість поляків виступає за постійну базу CША в Польщі

Між тим, бюргермейстер (міський голова) Відня Міхаель Людвіг висловився проти заборони кінських екіпажів у столиці . За його словами, уявити Відень без фіакрів вже не можливо і самі жителі, не лише туристи, вважають їх "важливим культурним надбанням". Він висловив переконання, що буде знайдено рішення, згідно з яким фіакри залишаться у Відні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-