Реконструктори на вихідні

Реконструктори на вихідні "перетворять" Вінницю на столицю УНР

Укрінформ
У Вінниці в суботу, 13 жовтня, відкривається ІІІ Всеукраїнський фестиваль військово-історичної реконструкції "Вінниця – Столиця УНР", присвячений Дню захисника України та 100-річчю Української революції 1917-1921 років.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив директор КП "Центр історії Вінниці" Олександр Федоришен.

"Головна ідея, яка закладається у Всеукраїнський фестиваль військово-історичної реконструкції "Вінниця – Столиця УНР", - продемонструвати правонаступність і неперервність української міліарної традиції. А кульмінаційний момент нашого фестивалю – це військово-історична реконструкція. Цього року вона змінила локацію і відбуватиметься у Центральному парку в районі невеличкого яру поряд з "Міні Вінницею". Ми вирішили відтворювати події, наближені до реальності 1919 року і відбувалися 13-15 жовтня недалеко від містечка Бершаді, що на Вінниччині", – повідомив Федоришен.

За його словами, розпочнеться фестиваль на Європейській, де розташується виставка сучасної та історичної військової бронетехніки. А о 13:00 з вул. Соборної вирушить хода захисників України, у якій візьмуть участь військово-історичні реконструктори, представники Збройних сил України та Національної гвардії.

Учасники маршу пройдуть центром міста до Центрального парку культури і відпочинку, де розпочнеться військова реконструкція – відтворення бою армії УНР проти білогвардійських підрозділів.

"Цього разу дійство буде наближене до реальності, бо у попередні роки це були вуличні бої українців зі своїми супротивниками. Цього року ми говоримо про події 13-14 і 15 жовтня 1919 року, коли українське військо проводило свій потужний і фактично останній в тому році генеральний наступ проти денікінців, білогвардійців, військових сил півдня Росії. Відтворюватимемо умовне узлісся на околиці містечка Бершадь, що на Вінниччини. Окрім українського війська, армії УНР та збройних сил півдня Росії, будуть ще кілька військових підрозділів, які брали у той час участь у бойових діях на Поділлі, буде задіяна військова техніка, а також піротехніка", - уточнив директор КП "Центр історії Вінниці".

Читайте також: У Львові відбудеться злет Спілки української молоді, присвячений 100-літтю Листопадового зриву

Він зазначив, що участь у цьому дійстві візьмуть реконструктори з Вінниці та ще десяти українських міст, навіть з окупованих Росією територій.

Організовують фестиваль КП "Центр історії Вінниці", ГО "Жива історія" та Вінницьке історичне товариство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-