Артефакти з Поморянського замку покажуть у новому музеї

Артефакти з Поморянського замку покажуть у новому музеї

Укрінформ
У містечку Поморяни, що на Львівщині, в неділю, 9 вересня, відбудеться відкриття міні-проекту «Поморянський музей», який представить різноманітні артефакти.

Як повідомляється на сторінці заходу в Facebook, у межах проекту експонуватимуться місцеві старожитності (понад 50 предметів) та деякі предмети інтер'єру з Поморянського замку.

«Серед них – бамбетель, куферок, люля, нецки, ціп, ступа, магільниця, рогач, гибель, веретено та інші предмети домашнього вжитку. До музею також увійшли автентична вишивка, образи, обруси, сучасні твори образотворчого мистецтва. Найцінніші експонати – лава в стилі ар-деко та різьблене крісло зі шкіряною оббивкою з Поморянського замку, надані Поморянським професійним ліцеєм», – повідомляють організатори.

Цей простір розташований на вулиці Підзамче, 2А (поруч із Поморянським замком у «Зеленому будиночку»). Відкриття проекту розпочнеться о 15 годині.

Читайте також: Галицький замок стане декорацією для оперети

Варто зазначити, що Поморянський замок перебуває в аварійному стані з 70-х років минулого століття, а 2008 року почали валитися стіни. Активісти неодноразово просили допомогти врятувати пам’ятку архітектури XIV ст. У 2016 році в замку виявили унікальні старовинні розписи на стінах. Пізніше тут провели протиаварійні роботи та влаштували дерев’яні підпори. Однак цьогоріч у квітні обвалилася стіна східного крила замку.

У краєзнавчому проекті Укрінформу "Точка на карті" в публікації "Хто врятує Поморянський замок?" докладно розповідалося про історію замку та його сумний сьогоднішній день, а також про промінчик надії на порятунок унікальної будівлі. Так, ентузіасти подають свої ідеї щодо реставрації історичної споруди на здобуття різноманітних зарубіжних грантів. Також волонтери прибирають територію, розбирають завали і роблять усе можливе, щоб Поморянський замок не щез із лиця землі.

Читайте також: У Свірзький замок пустять туристів

В публікації згадувалося і про підтримку обласної влади, яка виділила півтора мільйона гривень на порятунок пам’ятки. Проте цих коштів, як і траншу, виділеного районною владою, виявилось недостатньо навіть для нагальних протиаварійних заходів.

Департамент архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА 31 липня оголосив тендер на протиаварійні роботи і реставрацію Поморянського замку. Передбачувана вартість робіт становить 15,1 мільйона гривень. За ці кошти до кінця 2019 року підрядник має, зокрема, очистити від дерев і кущів стіни замку, розібрати залишки бетонних сходів, а також стіни, яка обвалилася у квітні.

Фото: findinukraine.com.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-