Розкопки Окольного граду Чернігова виявилися багатими на унікальні знахідки

Розкопки Окольного граду Чернігова виявилися багатими на унікальні знахідки

Фото
Укрінформ
Охоронні археологічні дослідження території літописного Окольного граду Чернігова, які тривають зараз в обласному центрі, є найцікавішими і найбагатшими на знахідки за багато останніх років.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомила керівник археологічної експедиції, кандидат історичних наук, доцент кафедри археології, етнології та краєзнавчо-туристичної роботи Національного університету "Чернігівський колегіум" ім. Т.Г. Шевченка Олена Черненко.

"Дуже цікавий і багатий на артефакти розкоп, доводиться все пильнувати, вибирати, фіксувати... Можна сказати, що це найцікавіший об’єкт за багато останніх років. Робота дуже цікава, складна і вимагає високої кваліфікації", - сказала Черненко.

За словами науковиці, за час цих розкопок археологи знайшли понад 500 артефактів, залишки забудови різних періодів, рештки згорілих споруд та людей, що, ймовірно, загинули у період княжих війн-міжусобиць. Серед численних знахідок - підвіска із зображенням святого воїна, хрестики, металеві та скляні каблучки, вістря стріл, уламок кахлі із зображенням коронованого лева тощо.

Читайте також: У заміській садибі Мазепи під Батурином знайшли загадкові сходи

Через насиченість археологічного об’єкта, що розташовується в центрі сучасного Чернігова, і обмеженість у часі, археологи змушені працювати у вихідні та свята й під палючим сонцем. Будівельникам, які очікують на завершення цих робіт, пообіцяли звільнити територію до кінця серпня, хоча, скоріш за все, дослідники затримаються тут трохи довше.

Розкопки проводяться біля Чернігівської дитячої музичної школи №1 ім. Вільконського, на місці майбутньої прибудови до цього навчального закладу.

Читайте також: Колекція вінницького музею поповнилася унікальними артефактами

Як повідомила Черненко, археологічна експедиція, що працює на об’єкті, складається з висококваліфікованих фахівців Охоронної археологічної служби Інститут археології НАН України, Національного університету "Чернігівський колегіум" ім. Т.Г. Шевченка та Національного архітектурно-історичного заповідника "Чернігів стародавній".

Фото: Олена Черненко/Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-