Ліра девальвує. Відпочинок у Туреччині не дешевшає

Ліра девальвує. Відпочинок у Туреччині не дешевшає

Аналітика
Укрінформ
Анкара потерпає від знецінення валюти. Чи позначиться це на українських туристах?

Торік країну, розташовану на берегах Чорного, Мармурового, Егейського і Середземного морів, відвідали більше 1 мільйона 100 тисяч наших співвітчизників. Цього року турецькі курорти і туристичні центри розраховують прийняти іще більше українців. І доволі успішний нинішній «високий» сезон (друга половина червня - перша половина серпня) дає підстави на це розраховувати. Якщо, звісно ж, у майбутньому на ситуацію не вплине «велика політика»…

«Поки що девальвація турецької ліри на вартості туристичних путівок не позначилася. Адже усі договори між українськими операторами і власниками турецьких готелів були підписані заздалегідь і розраховані у євро та доларах, – каже у коментарі Укрінформу директорка туристичної агенції TUI Тетяна Лелеко. – До того ж, попит на відпочинок на турецьких курортах цього року ще вищий, аніж торік. Тим паче, у «високий сезон»: люди поспішають відпочити до завершення відпусток та шкільних канікул. Нині почастішали телефонні дзвінки від потенційних клієнтів, які, дізнавшись про ситуацію в Туреччині, розраховують на дешеві «гарячі» путівки. Але жодних акцій у цей період готельєри не пропонують – турецькі курорти і так переповнені».

Підтвердженням цьому – інформація, оприлюднена на сайтах провідних туроператорів. Місць у п’ятизіркових готелях на всіх курортах Туреччини на найближчі тижні фактично немає. Кількість пропозицій щодо розміщення в готелях трохи нижчого класу («4» і «4+») також обмежена. Але при бажанні потрапити туди можна, придбавши путівку за ціною від 800 (у середньому – 1000) доларів за двох за шість ночей. Із 1 вересня вартість путівок на 100-200 доларів нижча.

Щодо подальших перспектив, то, на думку Тетяни Лелеко, прогнозувати вартість відпочинку у 2019-му році зарано. До часу укладання контрактів між операторами і готельєрами (зазвичай, це листопад-грудень) багато що може змінитися – як у Туреччині, так і в Україні. Зокрема, експерт звертає увагу на доволі стрімку девальвацію гривні.

Хоча одним із факторів зниження вартості відпочинку в майбутньому, на думу фахівців, може стати скорочення потоку внутрішніх туристів у Туреччині, адже девальвація негативно позначається на доходах багатьох місцевих родин. Зараз середня заробітна плата в країні – 2200 лір (залежно від професії та регіону, заробітки коливаються у межах від 1400 до 3500 лір). Тобто, в середньому турки заробляють по 360 доларів на місяць. Тоді як на початку року цей показник перевищував 600 «зелених»! Отже, купівельна спроможність місцевого населення падає. І, аби замістити внутрішнього туриста гостями з-закордону, власники готелів можуть знизити ціни для своїх зарубіжних (зокрема, і українських) партнерів. Але це – у майбутньому.

Принади і ґанджі турецького шопінгу

До речі, Туреччина приваблює туристів не лише відпочинком біля моря, а й своїми численними історичним пам'ятками, неповторним колоритом Стамбула та інших «сивочолих» міст. А ще - «бюджетним» шопінгом. Він уже не такий популярний, як кілька років тому, коли «до турецьких берегів» вирушали чимало людей, аби придбати якісний текстиль та шкіряні вироби. Але й тепер гості з України не відмовляють собі в задоволенні поторгуватися на тамтешніх ринках чи у численних крамничках, які можна знайти не лише у великих містах країни і на популярних курортах, а фактично повсюди, де тільки «ступає нога туриста».

Традиційними «сувенірами», з якими повертаються додому українські туристи, залишаються кава, чай, приправи та солодощі. Набагато краще, аніж в Україні, співвідношення «ціна-якість» на текстиль.

Що стосується загальної цінової ситуації, то, як і завжди, у період девальвації вартість товарів і послуг у національній валюті поступово зростає. Поки що - на кілька відсотків щомісяця.

«А ось ціни для туристів у доларовому еквіваленті майже не змінилися, - розповіла Укрінформу голова української громади у місті Мармарис Олена Топчу. - Подорожчання в лірах також стосується, насамперед тих товарів і послуг, де є валютна складова – приміром, мого манікюру (посміхається – ред.). Адже в салонах краси використовують імпортні матеріали. Також цими днями звернула увагу на подорожчання м’яса. Але це, швидше за все, пов’язано із наближенням свята Курбан-байрам. Додам, що останніми днями ситуація на валютному ринку Туреччини стабілізувалася. Ліра потроху відвойовує втрачене».

Олена Топчу також підтвердила, що власники готелів додаткових акцій для туристів не пропонують – більшість номерів заброньовані до кінця вересня.

«Багато хто із туристів, які вирушили до Туреччини цими днями, як-то кажуть, «зондували ґрунт» щодо можливостей придбати за вигідними цінами шкіряні куртки та шуби. Нагадаю, свого часу купувати такий крам в Туреччині було дуже вигідно. Утім, поступово тамтешні ціни дещо наблизились до внутрішньо українських», – розповіла директор туристичної агенції Тетяна Лелеко.

І. насамкінець – до експертних прогнозів щодо впливу останніх подій в Туреччині, зокрема, стрімкого знецінення ліри, на ситуацію в Україні. Як наголосив, посилаючись на оцінки НБУ, заступник голови правління Нацбанку Олег Чурій, із часом вітчизняна економіка може опосередковано відчути ці наслідки через зовнішню торгівлю. Адже Туреччина є одним з найбільших ринків збуту української продукції (6,4% вітчизняного товарного експорту у 2017 році).

“Стрімка девальвація ліри і, в цілому, проблеми на фінансовому ринку Туреччини, можуть викликати зниження платоспроможного попиту і, відповідно, спричинити скорочення обсягу експорту з України. Крім того, знецінення ліри до американського долара може погіршити конкурентоспроможність вітчизняного експорту порівняно із турецькими товарами на третіх ринках”, – пояснив Олег Чурій.

При цьому, за його словами, девальвація ліри може мати і позитивний вплив на економіку нашої країни. Адже здешевлення турецької продукції в доларовому еквіваленті не тільки зменшить обсяг імпорту, а й порадує українських споживачів. Зокрема, це стосується турецьких овочів і фруктів, одягу та взуття, які імпортуються в Україну.

Владислав Обух. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-