Колекція вінницького музею поповнилася унікальними артефактами

Колекція вінницького музею поповнилася унікальними артефактами

Фото
Укрінформ
У межах проекту "Подаруй музею експонат" експозиція залів археології Вінницького обласного краєзнавчого музею отримала вагоме поповнення. 

Комплекс скарбів із 30 предметів, які датуються V століттям нашої ери, подарував музею київський підприємець і колекціонер, повідомляється на сторінці ВОКМ у Facebook.

"Скарб походить із Барського району Вінницької області і був придбаний колекціонером у невідомої особи через інтернет-аукціон у 2011 році. З нагоди 100-річчя музею Олексієм Шереметьєвим ухвалено рішення передати скарб Вінницькому обласному краєзнавчому музею, а разом з тим повернути унікальні речі у власність держави та народу України", – йдеться в дописі.

Серед переданих предметів – гарнітура кінської збруї та аксесуари в норманському стилі. Всі предмети виготовлені зі срібла, позолочені, деякі декоровані червленням, карбуванням та штампуванням, що вражають.

Читайте також: Мінкультури розпочинає процес надання знахідкам на Поштовій національного статусу

За словами музейників, колекція є надзвичайно важливою та унікальною не тільки завдяки дорогоцінним металам, з яких виготовлені предмети, та неповторній оздобі, а й тому, що презентує добу Великого переселення народів – один з найбільш динамічних та неспокійних періодів історії, що мав наслідки для всього європейського простору.

Фото: Олександр Лапін/Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-