Боржавська вузькоколійка на Закарпатті відновить роботу за тиждень – ОДА

Боржавська вузькоколійка на Закарпатті відновить роботу за тиждень – ОДА

Укрінформ
Під час найближчого фестивалю "Угочанська лоза" 5-6 травня туристи зможуть проїхатися Боржавською вузькоколійкою, яка зараз тимчасово не функціонує через розкрадені кілька кілометрів рейок. Наразі над відновленням колії працюють.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив речник голови Закарпатської ОДА Ярослав Галас, коментуючи заяву голови ГО "Боржавська ініціатива" Дениса Добри про те, що Боржавська вузькоколійка припинила своє існування.

"Боржавська вузькоколійка не працює лише тимчасово – проїзд тепловоза наразі неможливий через те, що розкрадено понад 1 км рейок, їх на відрізку вузькоколійки Виноградів-Хмільник постійно розкрадають місцеві роми й здають на металобрухт. Над тим, щоб полагодити рейки, вже працюють залізничники, обіцяють відновити проїзд за тиждень. З боку ОДА запевняємо, що вже на найближчому фестивалі "Угочанська лоза", який відбудеться на Виноградівщині 5-6 травня, туристи зможуть проїхати Боржавською вузькоколійкою", - сказав Галас.

За його словами, проблема із розкраданням рейок на вузькоколійці не нова – роми з місцевих поселень постійно здають рейки на металобрухт. Обласна влада пробувала домовитися із власниками пунктів прийому металу про те, щоб вони повідомляли поліції в разі, якщо до них принесуть рейки на брухт, але наразі ця співпраця не відбувається. За допомогою сторожів, запевнив Галас, цю проблему також вирішити не можна, бо потрібно ставити людину на кожні 50-100 м колії, що неможливо.

Читайте також: Закарпаття похвалилося стрімким зростанням туристичного збору

За інформацією речника голови Закарпатської ОДА, планується домовитися про купівлю у Відні ретропаровоза для туристичного курсування Боржавською вузькоколійкою. Він відправлятиметься в рейси влітку, як і минулого року.

Крім того, в обласному бюджеті закладено кошти на реконструкцію приміщення залізничної станції в с. Приборжавське Іршавського району, що є унікальною будівлею, зведеною ще в часи Австро-Угорщини, а також ремонт двох залізничних мостів на Боржавській вузькоколійці.

Боржавська вузькоколійка (інша назва – Вузькоколійна залізниця Виноградів – Хмільник – Іршава) – одна з вузькоколійних залізниць в Україні, що нині діє. Ії траса проходить в межах Виноградівського, Берегівського та Іршавського районів Закарпатської області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-