Відреставрований храм ХVII століття відкрили на Львівщині

Відреставрований храм ХVII століття відкрили на Львівщині

Укрінформ
На Львівщині з нагоди Міжнародного дня пам’ятників та історичних місць відбулося урочисте відкриття відреставрованої дерев’яної церкви ХVІІ століття у селі Дернів Кам`янко-Бузького району.

Про це повідомили у прес-службі облдержадміністрації.

«Значення відновлення цієї архітектурної, культурної, духовної пам’ятки важко переоцінити. Це місце завжди збирало багато людей, і без людей приведення до належного стану цього храму було б неможливим. Разом ми зможемо ще не одну церкву відновити»,- зазначила заступник голови облдержадміністрації Оксана Стоколос-Ворончук.

Церква святого Микити у селі Дернів зведена з соснових брусів у 60-х роках XVII ст. у стилі галицької школи народної архітектури та належить до пам’яток архітектури національного значення. Дата будівництва храму вирізьблена просто на одвірку дверей. Зараз церква збережена в автентичному вигляді – тризрубна, одноповерхова, без прибудов і дуже компактна за розмірами.

Читайте також: На Львівщині зацвіла долина диких тюльпанів

У 2016 році на реставрацію церкви виділили 500 тис. грн, враховуючи співфінансування з районного бюджету сумою 150 тис. грн. У 2017 році додали ще 330 тис грн. Тут замінили перекриття, реставрували хрести, замінили вікна, підлогу, понизили рівень ґрунту навколо церкви і впорядкували територію, а також облаштували новий блискавкозахист та вогнезахисну обробку.

Востаннє храм реставрували 1977 року під керівництвом архітектора Богдана Кіндзельського. Він перебуває на балансі департаменту архітектури і його вже додано до туристичного маршруту. Тут є частини фресок на стінах, які теж треба дослідити.

Загалом на заході України є понад 400 дерев`яних пам'яток, кожна з яких має свою історію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-