Музей у Дніпрі отримав унікальну колекцію давньогрецьких амфор

Музей у Дніпрі отримав унікальну колекцію давньогрецьких амфор

Фото
Укрінформ
Дніпропетровському національному історичному музею імені Яворницького передали колекцію фрагментів давньогрецьких амфор, яку збирали на території краю впродовж 30 років.

Про це повідомляє "Радіо Свобода" із посиланням на заступника директора музею з наукових питань Олександра Старіка.

"Український дослідник давньогрецьких клейм, нікопольчанин Олег Фатєєв передав у фонди музею велику кількість фрагментів амфор із клеймами, ніжок амфор, керамічних прясел, фрагментів ліпних скіфських посудин. Їхню точну кількість фахівцям ще належить встановити", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що більшість предметів походить з околиць селища Капулівка в Нікопольському районі й зібрана на обвалених схилах Каховського водосховища. Олег Фатєєв збирав їх майже 33 роки свого життя: відшукував сам, купував та вимінював у місцевих жителів, класифікував, вивчав, описував.

Читайте також: Археологи не можуть розгадати символіку давньоруських писанок-календарів з Тернопільщини

Як повідомив Олександр Старік, передання зібрання музеєві стало непересічною подією.

"Людина збирала ці експонати фактично все життя. Він їх класифікував, датував, зробив бірочки майже до кожного експоната. Нам не просто передали цінний матеріал, але передали матеріал уже класифікований. Є інформація, де вони знайдені, що саме це за клеймо, до якого міста-держави належить тощо, бо все це давньогрецькі амфори з різних міст. Це давньогрецький імпорт. Більшість клейм знайдено на території сучасної Капулівки, де було велике поселення скіфських часів. Саме ці клейми можуть відкрити нам, якими були торговельні зв’язки жителів поселення, хто виробляв ці амфори, клеймо може багато чого сказати. Це буде найбільша така колекція у регіоні, більші, наскільки я знаю, є тільки в музеях Криму", – зазначив науковець.

За його словами, найбільш рідкісні й яскраві предмети колекції експонуватимуться в музеї, решту – зберігатимуть у фондах і досліджуватимуть. Фахівці також зможуть реставрувати частину амфор за вцілілими фрагментами.

Фото: Дніпропетровський національний історичний музей ім. Яворницького/Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-