У Львові можна відчути, що Франція поруч

У Львові можна відчути, що Франція поруч

Укрінформ
В історичному музеї Львова в межах фестивалю "Французька весна" відкрилася виставка "Франція поруч", що демонструє зв'язок міста з країною Гюго й Бальзака.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Більшість істориків вважають, що Львів заснував Галицький король Данило, натомість французький вчений-сходознавець XVII ст. Мішель Лє Кієн був переконаний, що Львів заснував син Данила Галицького – Лев – 1240 року, тобто на 16 років раніше від офіційної дати заснування 1256 року", – зазначила куратор виставки Галина Скоропадова.

Виставка ілюструє тісні зв'язки Львова з країною Гюго і Бальзака ще з давніх часів. Зокрема, кам'яниця Корнякта, де експонують виставку, колись належала родині Собєських, а дружиною короля Яна ІІІ Собєського була француженка Марія де Ла Гранж д’Аркієн. А королева Франції Марія Лещинська, дружина французького короля Людовіка ХV, була дочкою короля Польщі і великого князя Литовського Станіслава Лещинського, який є уродженцем Львова.

Читайте також: Тернопільщина презентує спадщину Пінзеля в Португалії

Серед тих, хто пов'язує французів з галицькою столицею, – акторка Сара Бернар, яка гастролювала у львівському театрі Скарбека, літератор зі Львова Александер Фредро, який йшов у похід на Москву разом із наполеонівським військом. Комендантом львівського гарнізону в австрійські часи був француз Йоганн Карл Фреснель, він же заснував тут військову школу плавання.

На виставці представлено портрети, зброя, речі XVII-XX ст., які свідчать про людей і події, що поєднують Львів з Францією. Усі вони датуються XVII-XX ст. та зберігаються у фондах Львівського історичного музею.

Фото: loda.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-