Лемурійське озеро – рожева мрія Херсонщини

Лемурійське озеро – рожева мрія Херсонщини

Точка на карті
Укрінформ
Сьогодні тут є території, які залишаються terra incognita навіть для більшості місцевих мешканців і не використовуються сповна як локації для лікування та оздоровлення

Ще кілька місяців - і на Херсонщині розпочнеться курортний сезон, сюди приїдуть не лише ті, хто хоче позасмагати на приморських пляжах регіону, а й люди, які прагнуть скористатися ще не дуже розкрученими цілющими лікувальними грязями та водами.

Сьогодні на Херсонщині є території, які залишаються terra incognita навіть для більшості мешканців області і не використовуються належним чином як локації для лікування та оздоровлення. І це при тому, що саме такий шлях міг би дати прибуток місцевим громадам, подовжити в області оздоровчий сезон, і перетворити Херсонщину у такий собі SPA-курорт України у міжсезоння.

ЯК НА МЕРТВОМУ МОРІ…

Напевне перший-ліпший перехожий на вулицях Херсона розкаже вам про те, де, на його думку, краще відпочити в області, біля якого моря – Чорного чи Азовського, про свій улюблений пляж. А от якщо ви запитаєте про Лемурійське озеро, то змусите замислитися навіть херсонців. Хоча на лікування до нього на Херсонщину їдуть туристи з-за кордону, а грязі цього озера вже привернули увагу іноземних косметичних фірм.

Розташоване казкове озеро (власне - джерело) у селі Григорівка Чаплинського району, в одній із бухт затоки Сиваш. Це кілометрів за сто від Херсона. Тому якщо ви вирішили відпочити на Херсонщині, є можливість дізнатися, чому так цінують цю воду та грязі туристи з-за кордону. До речі, якщо ви бачили, як відпочивають туристи на Мертвому морі, що на Близькому Сході, то у вас є нагода так само полежати на воді з книгою чи газетою і на українському Мертвому морі – Лемурійському озері. Адже вода в цьому озері настільки насичена солями, що тут ви теж не потонете.

Вода Лемурійського озера дуже збагачена різноманітними мінералами, кислотами, вуглеводами, азотистими речовинами, солями, переважно хлористого магнію і калію, йодистого натрію, бромистого магнію. Саме ця рожева вода, взаємодіючи із грязями Сиваша, значно посилює їх якості.

«Відзначу, рожева вода джерела (Лемурійського озера – ред.) має дуже приємний запах, незважаючи на те, що знаходиться серед грязей лиману Сиваша, де навколо сірководень», - каже Катерина Деревянко з Департаменту культури, туризму та курортів Херсонської облдержадміністрації.

ЗВІДКИ ВЗЯЛОСЯ ЛЕМУРІЙСЬКЕ ОЗЕРО

Навколо Лемурійського озера виникло багато легенд. Як розповідають, відкрили це джерело випадково – у 70-х роках минулого сторіччя тут упав радянський військовий літак. Начебто саме від удару й потужного вибуху на місці падіння утворилося невелике озеро, яке почало наповнюватися водою рожевого кольору.

А ще кажуть, що Рожеве озеро – це залишками доісторичного Лемурійського моря. Періодично вода в озері відступає, і ви опиняєтесь на пляжі з рожевої солі – завдяки мікроорганізмам, які називають озерним планктоном, і які дають цей колір. Тут дуже гарно, очі розбігаються від краєвидів.

«Досліджують грязі озера влітку представники відомої косметичної фірми. Ці грязі сертифіковані у ЄС», - каже Сергій Кліщевський, голова Присиваської сільської об’єднаної територіальної громади, до якої входить село Григорівка.

Зараз тут роблять необхідні кроки для того, щоб відпочинок туристів на Лемурійському озері Херсонщини був більш комфортним – розпочато процес викупу земельної ділянки для будівництва біля озера кафе та невеликого готелю. Сільська влада також займається пошуком коштів на створення там кемпінгового містечка.

«У нас є близько 40 домоволодінь, які приймають туристів. Після окупації Криму було затишшя, туристи не приїздили так, як раніше. Але вже з минулого року все повертається, кількість туристів почала збільшуватись. В основному, до нас їдуть з Білорусі, Польщі, Німеччини, їдуть і з Росії. Лікують опорно-руховий апарат, псоріаз, інші захворювання», - каже Кліщевський.

ІДЕАЛЬНИЙ ВАРІАНТ – ЗБУДУВАТИ САНАТОРІЙ

З точки зору лікувальних властивостей – Лемурійське озеро є унікальним, дивовижним місцем, стверджує доктор медичних наук, керівник Херсонського обласного центру громадського здоров'я, депутат Херсонської обласної ради Юрій Ромаскевич.

«Рожеве озеро – за рахунок йодобромних сполук. Тому основне використання такої води в неврологічній практиці – вегето-судинна дистонія, у шкірній практиці – псоріаз. А от найцікавіше, на мій погляд, використання цієї рожевої води – це те, що стосується високого вмісту так званих фолікуліноподібних речовин. Це те, що дуже добре для жінок, які страждають від запальних захворювань статевої системи, які супроводжуються безпліддям. Усі практично бронхолегеневі захворювання, включно з бронхіальною астмою. Це також чисте дихання – таким хворим корисно там дихати. Крім того, тут є ще й грязі», - розповідає Юрій Ромаскевич.

Як він зазначив, в ідеальному варіанті біля таких місць, як Лемурійське озеро чи інші природні лікувально-оздоровчі території, - обов’язково має бути санаторій, з лікарями, які дозують, визначають, які з факторів, що тут є, можуть використовуватися для даного конкретного пацієнта, враховуючи його захворювання, вік, фізичний стан, інші параметри.

ГРОМАДИ СТВОРЮЮТЬ ТУРИСТИЧНО-ОЗДОРОВЧИЙ КЛАСТЕР

А недавно стало відомо, що у межах міжмуніципального співробітництва в регіоні започатковано спільний проект «Створення туристично-оздоровчого кластера в громадах Асканії-Нова та Присиваської ОТГ». Даний проект вказані громади вже подали до Державного фонду регіонального розвитку.

За словами голови Присиваської сільської об’єднаної територіальної громади Сергія Кліщевського, цей проект має допомогти ефективно реалізувати співпрацю розташованих поряд Асканії-Нова селищної ОТГ та Присиваської сільської ОТГ.

«У наших громад різні потоки туристів, і ми хотіли б їх об’єднати за допомогою розвитку інфраструктури та розміщення інформаційних стендів і рекламної продукції. Також плануємо виготовлення на літній сезон сувенірної продукції. Насправді ми вже давно співпрацюємо з Асканією-Нова в дружньому полі, за можливістю перенаправляючи туристів від нас до них і навпаки. Але нарешті вирішили посилити потенціал громад завдяки міжмуніципальному співробітництву», - заявив Кліщевський.

Дані громади мають сильний туристичний потенціал, а реалізація вказаного проекту повинна ще більше посилити його. І що цікаво: до цього проекту міжмуніципального співробітництва, першочерговою метою якого є саме розвиток туристичного потенціалу, хоче приєднатися і ще одна розташована поряд сільська об’єднана територіальна громада – Тавричанська ОТГ.

ЗАМІСТЬ ЕПІЛОГУ

«Знаєте оте прислів’я: «Чого дурний? Бо бідний. А чого бідний? Бо дурний». При наявності таких місць в інших країнах світу будують п’ятизіркові готелі, використовують лікувальні грязі та воду як SPA. Грязі з Лемурійського озера нашої Григорівки німці, наприклад, уже п’ять років використовують у косметології», - підкреслив керівник Херсонського обласного центру громадського здоров'я Юрій Ромаскевич.

На його переконання, як тільки ідея цілорічного оздоровлення запрацює і на Херсонщині, вона стане золотою.

Як наголосив Ромаскевич, наразі регіон заробляє на оздоровленні лише три-чотири місяці на рік, поки тут у приморській зоні триває курортний сезон. Але при належній організації цілорічного оздоровлення людей біля наявних в області місць із лікувальними водами та грязями на кшталт Лемурійського озера, лікувальний туризм, навіть при меншій, ніж влітку, кількості відпочивальників, продовжуватиме й у міжсезоння приносити Херсонщині прибуток.

Валерій Староселець, Херсон

Фото Віталія Бабенка

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-