Вікенд по-одеськи - мандрівка до Нью-Васюків

Вікенд по-одеськи - мандрівка до Нью-Васюків

Укрінформ
"Ударимо автопробігом по бездоріжжю і нехлюйству!"

Слоган "море вражень" блякне, коли прибуваєте до Нью-Васюків. Небувалий проект, якому немає рівних за грандіозністю замислу, вважають автори - одесити Василь та Вікторія Волошинови, натхненні творчістю Ільфа і Петрова та невмирущими ідеями великого комбінатора Остапа Бендера.

Чому саме місцину феєричної краси між Одесою та Чорноморськом обрали адресою для створення туристичного центру з такою претензійною назвою?

"А де ж іще мали виникнути Нью-Васюки, як не на півдорозі між Одесою і недавно перейменованим містом-портом? - дивується Волошинов. - Навряд чи й самі сатирики, йменуючи Одесу Чорноморськом, могли уявити, що так назвуть місто-супутник. Однак коли це сталося, ми збагнули, що створюваний нами туроб'єкт нового типу, неодмінно має бути Нью-Васюками".

Якщо ви, прогулюючись центром Одеси, проходите мимо найменшої у світі площі Остапа Бендера, яку увінчує пам'ятник "Дванадцятому стільцю", чому б не зробити ще один правильний крок і не провести родинний чи корпоративний вікенд у Нью-Васюках? Чому б не вирватись на суботу-неділю з бетонних лабіринтів вулиць і не майнути з одеської площі Бендера до мальовничих Нью-Васюків, що розкинулись серед розкішної природи.

І от ми - на легендарній площі Шахів, ідею якої навіяли подружжю Волошинових Ільф і Петров. Тут нас зустрічає, не виймаючи, щоправда, бронзових долонь з кишень штанів, особисто пан Бендер. Над головою великого комбінатора - досі актуальне гасло "Ударимо автопробігом по бездоріжжю і нехлюйству!"

А наш гід Наталя, що знає кожну з численних вулиць та алей "Етнопарку "Нью-Васюки", як офіційно іменується цей туристичний об'єкт, дохідливо роз'яснює, що столи на великих біло-чорних клітинах площі Шахів "багатоцільові" - і для підготовки туристів до майбутнього "міжгалактичного турніру", і для того, щоб можна було посидіти з дороги й пригоститися чаєм з булочками та варенням біля старовинного самовара чи випити чашку кави під притишене звучання музичної класики.

Тим, хто побажає провести більш як один день у Нью-Васюках, надає свої послуги персонал "Готелю мадам Грицацуєвої", причому є номери як "для пролетарів", так і для "панів присяжних засідателів".

Звісно, неподалік готелю є сауна і ресторан на 200 місць. Причому частково оплату за напої і страви клієнтам компенсують - для цього офіціанту належить пред'явити вхідний квиток на територію Нью-Васюків вартістю 50 гривень. І якщо ви замовили обід, скажімо, на 150 гривень (звичні ціни для цього ресторану), то оплатите всього 100.

А коли прогулятися вулицями Паніковського, Шури Балаганова, Отця Федора, Елочки Людоїдки, Кіси Вороб'янинова та інших, що представляють весь меморіал творчості Ільфа і Петрова, то можна принагідно зайти в гості і ознайомитися з роботою персоналу діючого "Свічного заводика отця Федора" чи "Склодувної фірми", де запропонують спробувати власноруч зробити, наприклад, своїм дітям іграшку.

У "Ремісничій зоні" Нью-Васюків інструктори також можуть навчити інших ремесел, а сам засновник етнопарку Волошинов продемонстрував наприкінці екскурсії, як можна звільнитися від ланцюгових пут, не розриваючи їх!

Водночас довелося пересвідчитись, що в будні дні нема персоналу в "Соцзабезі" та "Заготконторі "Роги і копита", хоча у вихідні - це улюблені альтанки для багатьох, хто шанує барбекю, і тут є все, що потрібно для його приготування.

Власне, на цьому офіціоз завершується, бо засновники етнопарку ставили собі за мету створити найкомфортніші умови для сімейного чи корпоративного вікенду. У зеленій зоні гостей, які прибули з дітьми, чекає зоопарк, де є як грізні звірі, так і милі звірятка, яких можна з рук погодувати кормами, що продаються у сувенірній крамниці.

Ніхто з дітей не оминає "страусине подвір'я", де гід розповідає про життя цих екзотичних птахів - починаючи від народження до розвитку та періоду інкубації. Але при підході до ферми всіх застерігають не розмовляти голосно - щоб не завдавати надмірного стресу тваринам, а також - аби уникнути травмуваня рук під час підгодівлі. При бажанні гості можуть придбати різні сувенірні вироби зі страусиних яєць і пір'я, а також взяти участь у різноманітних майстер-класах, які організовує персонал етнопарку.

Карта-схема Нью-Васюків
Карта-схема Нью-Васюків

Наприкінці кореспонденти Укрінформу щиро пораділи за засновників демократичних і привітних Нью-Васюків, натхненних ідеями великого комбінатора, а читачам тепер можемо сміливо радити - тут, за 20 кілометрів на південь від Одеси, знайдете для себе чудове місце для відпочинку від міської суєти. Гарного вам вікенду!

Михайло Аксанюк, Одеса

Фото Ніни Ляшонок і з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-