На Херсонщині для захисту лісів на пісках створять регіональний ландшафтний парк

На Херсонщині для захисту лісів на пісках створять регіональний ландшафтний парк

Укрінформ
На Херсонщині через брак державного фінансування лісової галузі області хочуть захистити свої ліси створенням регіонального ландшафтного парку "Гілея".

Про це поінформував директор департаменту екології та природних ресурсів Херсонської облдержадміністрації Юрій Попутько на засіданні колегії ОДА, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Протягом останніх двох років у лісовому господарстві Херсонської області спостерігається глибока криза, пов'язана з браком державного фінансування галузі. Така ситуація негативно відображається на стані лісових масивів Нижньодніпровських пісків, які не мають промислової цінності і створені лише з метою закріплення рухомих кучугур. На сьогодні облдержадміністрацією за ініціативи обласної ради зроблено перший, але дуже вагомий крок на шляху збереження лісів Херсонщини. Херсонським державним університетом проведено науково-дослідницьку роботу та підготовлено наукове обґрунтування щодо необхідності створення першого на території Херсонської області регіонального ландшафтного парку "Гілея", а обласною державною адміністрацією направлено клопотання щодо необхідності створення регіонального ландшафтного парку "Гілея" до Міністерства екології та природних ресурсів України", - розповів Попутько.

Читайте також: У національних парках Херсонщини побувала рекордна кількість туристів

За його словами, до природного комплексу ландшафтного парку "Гілея" мають увійти понад 88 тис. гектарів земель на території Голопристанського, Олешківського, Каховського районів та Новокаховської міської ради. "Це дасть змогу взяти під охорону штучні та природні ліси на території Нижньодніпровських арен, контролювати там органам місцевого самоврядування виконання природоохоронного законодавства, залучати додаткові кошти з обласного бюджету для проведення спільних з лісомисливськими господарствами пожежозахисних та природоохоронних заходів на території регіонального ландшафтного парку, створити понад 100 робочих місць, зокрема для працівників лісогосподарської галузі", - наголосив керівник департаменту екології та природних ресурсів ОДА.

Він також зазначив, що у разі схвалення Міністерством екології та природних ресурсів клопотання Херсонської облдержадміністрації роботу щодо створення ландшафтного парку "Гілея" буде активізовано.

Читайте також: Не морем єдиним: Арабатська стрілка покрасувалася в проморолику

Варто зазначити, що Херсонщина на сьогодні є одним із найменш заліснених регіонів України. До 2007 року показник заліснення території області становив 4,4%. Після великих лісових пожеж 2007-го та 2012-го років він зменшився до 3%. На сьогодні в результаті висадження нових лісів показник заліснення вдалося збільшити, і він знову перевищив 4%. Проте у низці районів області лісистість становить менше 1% їхніх території. Більшість наявних на Херсонщині лісових масивів, і зокрема хвойних, є рукотворними, висадженими для закріплення пісків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-