Інноваційний етнопарк облаштують на Закарпатті

Інноваційний етнопарк облаштують на Закарпатті

Укрінформ
На території села Родникова Гута, що у Свалявському районі Закарпатської області, хочуть створити сучасний екосферний інноваційно-культурний етнопарк «Родниковий край».

Цю ініціативу Полянська об’єднана територіальна громада планує реалізувати спільно з партнерами зі Словаччини, повідомляє Закарпатський підрозділ установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» на своїй офіційній сторінці в Facebook.

Зазначається, що історично село Родникова Гута було закладене словаками-переселенцями і донині зберігає словацьку етнокультурну спадщину в побуті і обрядовості.

Відповідно до проекту, етнокультурним ядром парку має стати нове енергопасивне екоетнопоселення «Родникова Гута» на місці старого села. Крім того, на полонині заввишки понад 1000 метрів над рівнем моря, площею близько 54 гектарів планується збудувати екосферний біоіндустріальний парк. А на базі великого лісового масиву з цінними породами деревини та рідкісними рослинами передбачено створення екологічного лісопарку на площі орієнтовно 350 гектарів.

Читайте також: Ужгород прийме перший на Закарпатті фестиваль пряників

На території парку в туристично-демонстраційній версії будуть відтворені як історичні, притаманні селу промисли (зокрема, виробництво предметів зі скла), так і нові види інноваційно-орієнтованої діяльності. Вагому роль в формуванні економічної бази просторового розвитку екопоселення та швидкому зростанні доходів його жителів відіграватиме будівництво інноваційного геліотепличного біотехнологічного комплексу та місцевого переробного виробництва продукції з екологічно чистої продовольчої сировини, а також сучасного безвідходного деревообробного виробництва.

За інформацією розробників проекту, він має стати однією з найважливіших складових майбутньої Стратегії сталого розвитку всієї Полянської об’єднаної територіальної громади.

Фото: 1ua.com.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-