В Ужгороді відкрили унікальну виставку про історію Закарпаття

В Ужгороді відкрили унікальну виставку про історію Закарпаття

Фото
Укрінформ
Сьогодні в Ужгородському замку відбулося урочисте відкриття виставки "Історія Закарпаття від VIII ст. до 1920 р.". 

Про це повідомляє прес-служба Закарпатської облради.

"У вівторок, 21 листопада, в Ужгородському замку відбулося урочисте відкриття потужної виставки експонатів "Історія Закарпаття від VIII ст. до 1920 р.".  Захід відкрили гімнами України та Угорщини. Всі виступаючі говорили про історичні цінності, збережені спільні сторінки життя мешканців краю, мирне майбутнє та розвиток подальшої тісної співпраці", - йдеться в повідомленні.

Презентація історичної виставки відбулася завдяки тісній співпраці Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького та Ніредьгазького музею ім. Йоша Андраша за підтримки Генерального консульства Угорщини у м. Ужгород і за сприянням Закарпатської обласної ради та ОДА.

"Це перша за останні 70 років повноцінна діюча виставка експонатів-оригіналів, 90% яких досі зберігалися у підвалах музею. Завдяки угорцям вдалося за невеликий період часу - з 15 вересня до 18 листопада - повністю реконструювати чотири зали замку площею 500 кв. м", - з гордістю розповів очільник музею ім. Т. Легоцького Василь Шеба.

У своїй промові угорські високоповажні гості наголошували, що, не дивлячись на сьогоднішні суперечності між Угорщиною та Україною, ця виставка яскраво говорить про те, що в історії є спільна мова, культура, духовність, які не перекреслять політики.

"Дана виставка є незаперечним фактом того, що українці з угорцями можуть мирно співіснувати, берегти та примножувати спільні сторінки історії", - підкреслив Уповноважений уряду Угорщини Іштван Грежа.

Як зазначають у прес-службі облради, дану експозицію відкрили за надану 100% фінансову допомогу урядом Угорщини. Мова йде про 108 млн форинтів (майже 10 млн грн).

"Закарпаття одержало безцінний скарб! Тепер наші діти, мешканці краю, туристи, гості, які відвідуватимуть цю виставку, переконаються в тому, що на Закарпатті не було суперечностей між національними меншинами, які століттями жили однією мовою – взаємоповаги, в мирі та злагоді", – наголосив голова Закарпатської облради Михайло Рівіс.

Фото: Сергій Гудак/Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-