У Запоріжжі показали срібного орла римського легіону й золото скіфів і сарматів

У Запоріжжі показали срібного орла римського легіону й золото скіфів і сарматів

Фото
Укрінформ
Запорізький обласний краєзнавчий музей представив учасникам туристичного бізнес-форуму, що триває в місті, міні-виставку історичних експонатів. Серед них – срібний орел римського легіону, а також золоті прикраси скіфів і сарматів.

Як розповів Укрінформу директор музею Михайло Мордовський, велику частину скарбів знайшли на території, яку нині займають промислові підприємства Запоріжжя.

"У 1930 році в Запоріжжі перед будівництвом  проммайданчика проводилися масштабні археологічні роботи і на території, де зараз розташовується Запорізький завод феросплавів, було відкрито святилище, назване "Вознесенівським". Саме там був знайдений срібний орел. Ця фігура – символ римського легіону, який пізніше потрапив до Болгарії, де, ймовірно, і був подарований князю Святославу, який повертався з походу до Києва і був убитий печенігами в районі дніпровських порогів", - розповів Мордовський.

За його словами, представлені на виставці срібний орел, сарматські золоті прикраси, хрестоподібний скіфський кінський налобник з технічних причин майже не експонуються в самому Запорізькому обласному краєзнавчому музеї. Туристичний бізнес-форум, що триває зараз у Запоріжжі, – одна з рідкісних можливостей побачити безцінні експонати.

Читайте також: Запоріжжя спрямує на розвиток туризму 1 мільйон доларів

Орел римського легіону – «aquila» – головний прапор і найшанованіша святиня легіону. Втрата легіонного орла вважалася ганьбою: бойове формування, яке залишилося без аквіли, розформовувався.

Фото: Дмитро Смольєнко/Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-