В Абу-Дабі з'явився власний Лувр

В Абу-Дабі з'явився власний Лувр

Укрінформ
У середу, 8 листопада, відбудеться святкове відкриття Лувру в Абу-Дабі – першого музею "універсального" спрямування в арабському світі. Від задуму до реалізації проекту минуло 10 років.

"Місто-музей", яке розробив французький архітектор Жан Нувель, збудовано на острові Саадіят, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Постійна колекція музею в ОАЕ міститиме близько 600 робіт, більша частина експозиційного простору буде заповнена завдяки виставкам. 30-річна угода, яка включає залучення бренду Le Louvre та організацію тимчасових виставок, передбачає бюджет в сумі один мільярд євро", - зауважили представники музею в Абу-Дабі.

За їхніми словами, проведення значної кількості виставок має на меті не лише ознайомлення із роботами сучасників, а й уособлюватиме обмін між культурами за допомогою творів мистецтва з доісторичних часів і до наших днів.

Читайте також: Берлін туристичний: у столиці Німеччини запустили україномовний маршрут

На відміну від інших музеїв, Лувр в Абу-Дабі висвітлює універсальні теми та впливи цивілізацій одна на одну. "Цей музей набагато універсальніший, ніж Лувр у Парижі, тому що він включає ідею музею різних континентів та різних цивілізацій", - пояснив президент Інституту арабського світу, колишній міністр культури Франції Джек Ланг.

Загалом музей має 23 виставкові зали, в яких експонуватимуться твори різних періодів, але здебільшого акцент зроблено на сучасному мистецтві. Тут відмовилися від класифікації за стилями або епохами.

Читайте також: Князів, "кіборгів" й акторів зберуть у київському музеї-галереї

Будівля музею містить 55 приміщень різного розміру, які частково накрито 180-метровим спільним куполом, складеним із 7850 металевих зірок. Частини архітектурної конструкції ніби розміщені на поверхні моря, музей з усіх сторін оточений водою. Всередині виставкових павільйонів вжито виняткових заходів для забезпечення безпеки та збереження творів мистецтва, бо температура влітку тут перевищує 40 градусів Цельсія.

Очікується, що святкове відкриття музею відвідає президент Франції Емануель Макрон. Для публіки культурну пам'ятку відкриють у суботу, 11 листопада.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-