На Львівщині покажуть унікальні знахідки археологів

На Львівщині покажуть унікальні знахідки археологів

Укрінформ
У четвер, 9 листопада, в Історико-краєзнавчому музеї, що у Винниках – передмісті Львова, – відбудеться презентація виставки "Дари у світ "Вальхалли".

Як повідомляє прес-служба Львівської облдержадміністрації, в експозиції буде представлено сенсаційні знахідки – нові поховальні пам’ятки давніх германців на території Західної України, виявлені в  Сокальському районі.

"У двох досліджених кремаційних захороненнях виявили рідкісні для нашої території провінційно-римські імпорти кінця І – середини ІІ ст. н.е. Зокрема, серед найцінніших предметів – частини великої глиняної червонолакової посудини (т.зв. terra siggilata), скляні предмети, металеві вироби, а також два великі бронзові казани. Один із них прикрашений трьома чоловічими погруддями. На сьогодні цей казан є третьою відомою знахідкою в Європі. Два попередні були виявлені в багатих князівських похованнях в Чехії (Мишув) та Польщі (Чернувко)", - йдеться в публікації.

Читайте також: Мури резиденції Лева Галицького розкопали археологи у центрі Львова

Зазначається, що нововідкрита пам’ятка археології є цінною не тільки для України, а й країн Центральної Європи. Знайдені речі вказують на високий соціальний статус похованих на могильнику людей. Вже сьогодні ці артефакти можна експонувати на виставках в провідних музеях Європи.

Сенсаційні знахідки виявили науковці Історико-краєзнавчого музею спільно з кафедрою археології Львівського національного університету імені Івана Франка під час розкопок, розпочатих у липні цього року. Поштовхом для них стали випадково виявлені в Сокальському районі археологічні матеріали: частини мечів, наконечники списів та інше, які навесні передали в музей.

Читайте також: На Дніпропетровщині археологи відкопали прадавніх баб

Частину представлених на виставці знахідок відреставрували представники музею.

Крім того, буде проведено конференцію "Міграції і інновації: у пошуках первинності ідей, речей і людей". Проект проведення щорічних тематичних наукових археологічних конференцій започаткований вісім років тому. На цьогорічному заході будуть присутні провідні фахівці з України, Молдови, Білорусі та Польщі.

Фото: loda.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-