У Дніпрі цього тижня відкриють музей у ретро-трамваї

У Дніпрі цього тижня відкриють музей у ретро-трамваї

Укрінформ
Цього літа Дніпровському трамваю виповнилося 120 років. Електротранспортники вирішили відзначити таку дату створенням своєрідного музею.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив директор КП «Дніпровський електротранспорт» Володимир Кобець.

«10 листопада ми запрошуємо усіх городян до головного управління КП «Дніпровський електротранспорт», де відбудеться урочисте відкриття пам’ятника трамваю. Це буде не просто пам’ятник, а цілий музей. Всередині вагонів будуть розташовані фотографії з табличками та історичними даними», - сказав Кобець.

Він нагадав, що далекого 1897 року Катеринослав (нині – Дніпро) після Києва і Нижнього Новгорода став третім містом, де було відкрито рух електричного трамваю.

Читайте також: Туристичний маршрут "Дніпро космічний" набуває популярності

14 (27) червня шість зелених вагончиків фірми ГАНС і К почали рух головною магістральною лінією від залізничного вокзалу проспектом до Соборної площі з інтервалом у 15 хвилин. Лінія називалася «Вокзал – Соборна». Згодом чотири вагончики курсували від пристані до Великої Базарної. Лінія мала назву «Пристань – Базарна». Ще чотири - на лінії «Вокзал – Йорданська».

Відомо, що наплив публіки був таким, що довелося збільшити кількість вагонів. З наявних 26 трамваїв на лінію випустили 21. До кінця того року було перевезено два мільйони людей.

Як зазначив директор КП «Дніпровський електротранспорт», влітку кожен житель Дніпра бачив, а то й їздив зеленим екскурсійним ретро-трамваєм без вікон і дверей. Він був зібраний у 1997 році до 100-річчя появи трамваїв у Дніпрі. Ретро-трамвай було виготовлено за зразком трамвая, випущеного франко-бельгійським товариством у 1895 році. Спочатку планувалося, що ретро-трамвай поїздить кілька днів, а потім його поставлять на постамент як пам'ятник першому трамваю Дніпра. Але городянам настільки сподобалися прогулянки у відкритих трамваях, що «Дніпровський електротранспорт» вирішив не прибирати трамвай з маршруту.

Приблизно в той же час з’явився ще один стилізований ретро-вагон, який переробили зі снігоочисника. Наразі саме його переобладнали на музей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-