На Косівщині показали, як лікувалися повстанці

На Косівщині показали, як лікувалися повстанці

Фото
Укрінформ
У селі Пістинь, що на Івано-Франківщині, відкрили унікальну медичну криївку до 75-ї річниці створення Української повстанської армії.

Про це повідомляє «Тримай Kurs».

«Криївка виконувала роль шпитальки, тобто тут лікували хворих і поранених повстанців. Більшість ліків – справжні, які в той час використовували. Повстанці були дуже обмежені у медматеріалах, але їм допомагали", - розповів краєзнавець Василь Гуменюк.

Зазначається, що відтворили шпитальку й облаштувати її так, щоб кожен відвідувач міг уявити, в яких умовах лікувалися повстанці, місцеві мешканці за допомогою документів та старих фотографій.

Читайте також: Туристи на Тернопільщині зможуть поринути у життя лісового табору УПА

На вході в криївку, який замаскували мохом, – фото медиків, що допомагали повстанцям. Далі представлена експозиція лікарських інструментів, які використовували у той час, та ліків.

Автентичну тару під медикаменти знайшли на занедбаному заводі на Косівщині, а більшість інструментів надав з особистої колекції Василь Гуменюк.

У музеї-шпитальці також представлено зброю, яку використовували воїни УПА. Це колекція директора Тлумацької школи-інтернату Руслана Хімейчука. Також є зразки зброї, яка використовувалася у Першій і Другій світових війнах. У колекції – польська, німецька, радянська і навіть французька зброя.

Екскурсії до криївки безкоштовні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-