Одеську катакомбу Кантакузена відкриють для туристів

Одеську катакомбу Кантакузена відкриють для туристів

Укрінформ
У суботу, 2 вересня, в одеських каменоломнях з'явиться новий музей, експозиція якого створена в галереях так званої катакомби Кантакузена протяжністю 120 метрів.

У День міста там відкриють шість залів, повідомляє Думская з посиланням на прес-службу Одеського університету імені Мечникова.

«Перший настінний напис в цій одеськый катакомбі датується 1812 роком. За свідченнями вчених, дослідників Фонду вивчення і збереження спадщини Одеси «Пам'ять», це найстаріша каменоломня Одеси. Саме з її каменю побудовано низку маєтків історичного центру міста. Закінчивши свою «будівельну» кар'єру ще в XIX столітті, катакомба змінила безліч амплуа. Притулок авантюристів, склад контрафакту, притулок у воєнні роки, і – безславний смітник останні півстоліття», - йдеться в повідомленні.

Читайте також: Масштабну гру світла влаштують в Одесі

Зазначається, що, розчищаючи протягом 2017 року історичну катакомбу, дослідники вивезли тридцять тонн сміття і ґрунту. Але спочатку було створено облікову картку об'єкта, проведено фотофіксацію, отримано висновки експертів. Тепер одеська «Катакомба Кантакузена» – пам'ятка національного значення.

Під час розчищення каменоломні (глибина занурення 10 метрів) було виявлено шість «культурних шарів». Стільки ж експозиційних залів буде представлено відвідувачам катакомби:

  • зала 1 – шахтарська справа в Одесі (видобуток пиляного каменю);
  • зала 2 – історія катакомби Кантакузена;
  • зала 3 – цегляна виробництво в Одесі й околицях;
  • зала 4 – пічна справа, каміни, кахлі, майоліка;
  • зала 5 – історія садиби Воронцових в експонатах – будівельних фрагментах, витягнутих під час реставрації комплексу;
  • зала 6 - загальна експозиція зі знахідок, зроблених в одеських катакомбах (загальна протяжність яких становить близько 2,5 тис. кілометрів). 
Читайте також: В Одесі навчатимуть кавуновому карвінгу

Новий туристичний об'єкт буде включено до авторитетного ресурсу TripAdvisor, який знайомить мандрівників усього світу з найяскравішими пам'ятками Одеси.

В суботу, 2 вересня, з 12.00 до 17.00 катакомба буде відкрита для безкоштовного відвідування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-