Неймовірними селами України стали Червоне, Яворів та Ломачинці

Неймовірними селами України стали Червоне, Яворів та Ломачинці

Фото
Укрінформ
Перемогу в II Всеукраїнському конкурсі «Неймовірні села України 2017» вибороли Червоне Житомирської області, Яворів на Івано-Франківщині та Ломачинці Чернівецької області. 

Із 20 населених пунктів, які брали участь у змаганні, саме ця трійка отримала найбільшу кількість балів в онлайн-голосуванні, що проводилося з 16 липня, та найвищу оцінку членів експертної ради, повідомляє засновник конкурсу, онлайн-ресурс AgroPortal.

"Максимальний бал для кожного села-конкурсанта за результатами онлайн-голосування та оцінки експертної ради отримало селище Червоне - 78,9 із 100. На другій сходинці Яворів – 77,7, на третій позиції Ломачинці, які набрали 52,8 балів із сотні. Призовий фонд у 150 тис. грн (без врахування податків і зборів) між переможцями розподілено наступним чином: Червоне – 75 тис. грн; Яворів – 30 тис. грн; Ломачинці – 15 тис. грн. Решта 20% від загальної суми призового фонду – 30 тис. грн – рівномірно розподілено між учасниками, які посіли 4-10-е місця", – зазначається в повідомленні.

Також переможець конкурсу отримає можливість відвідати восени цього року Німеччину з метою обміну досвідом щодо розвитку державного управління та коопераційного самоврядування.

Читайте також: Археологи на Чернігівщині знайшли давньоруський курган і городище Х сторіччя

Крім того, Посольство Франції в Україні в межах реалізації ІІ Всеукраїнського конкурсу «Неймовірні села України 2017» надасть премію за внесок у збереження довкілля та біорізноманіття розміром 50 тис. грн (без врахування податків і зборів). Її отримає село Олександро-Калинове в Донецькій області.

Вручення дипломів та сертифікатів відбудеться у Києві 11 вересня під час Дня українського села в Міністерстві аграрної політики і продовольства України.

Довідково. Селище Червоне, що в Житомирській області, засноване 1624 року воєводою брест-литовським Яном Тишковичем. Наприкінці XVIII ст. ним володів Адольф Грохольський, який пізніше продав його Миколі Терещенку. Селище перебувало у власності родини українських цукрових магнатів до революції 1917 р. У 2015 році Червоне стало центром ОТГ (об’єднаної територіальної громади), до якої приєдналися ще 7 навколишніх сіл.

Справжньою «родзинкою» селища є замок Терещенків, який зберігся і до наших днів, та маєтковий парк із озером у формі серця. Перед колишнім будинком культури можна побачити знамениту скульптурну композицію «Три грації», яка прикрашала фонтан перед маєтком в Червоному. Це чавунна копія роботи французького скульптора із Версалю, яка була виготовлена в Парижі на замовлення цукрового магната. Таких композицій у світі лише три: в Барселоні, Луврі та в смт Червоне.

скульптурна композиція «Три грації». Фото: AgroPortal.ua
Скульптурна композиція «Три грації». Фото: AgroPortal.ua

Село Яворів – відомий осередок гуцульського народного декоративно-ужиткового мистецтва. В Яворові жили і творили основоположники гуцульської плоскої різьби по дереву Шкрібляки та їх продовжувачі Корпанюки. У селі бували Іван Франко, Леся Українка, Михайло Коцюбинський, Ольга Кобилянська, Гнат Хоткевич, Володимир Гнатюк, Володимир Шухевич. Два роки тому в місцевому присілку Вороничі поселився гурт молодих натхненників. Успішний бізнесмен зі Львова Олег Луканюк почав збирати однодумців навколо садиби свого прадіда. Разом оновили старе гуцульське обійстя, назвали його «Дідова хатчина».

Дідова хатчина\Facebook
Дідова хатчина\Facebook

Громада Яворова теж встигла успішно випробувати себе у сучасних проектах. Зокрема, 2014 року закумулювали понад 300 тис. грн на систему вуличного освітлення за допомогою сонячних батарей. Тепер автономні ліхтарі освітлюють усі куточки села завдяки коштам Європейського союзу, а також Програми розвитку ООН в Україні.

Ломачинці розташовані на крутому березі Дністра, неподалік кордону з Молдовою. Це одне з багатих сіл Бессарабії. Навколо в усьому – масштаб і глибина: потужності Дністровської ГАЕС з водосховищем, давній скельний монастир, величезні площі під молодими садами.

Фото: AgroPortal.ua
Фото: AgroPortal.ua

Село має цікаве історичне минуле. Відоме Ломачинське давньоруське городище, яке розміщується за 1,5 км на південний захід від села, на високому мисі р. Каютин, в урочищі Галиця. Воно є залишками общинного центру ІХ ст. та князівської фортеці Х-ХІІІ ст.

Фото на обкладинці: замок Терещенків у с. Червоне, AgroPortal.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-