У тернопільському музеї можна випробувати штурмову драбину да Вінчі

У тернопільському музеї можна випробувати штурмову драбину да Вінчі

Укрінформ
У Тернополі на території парку ім. Т. Шевченка відкрито музей технологій минулого, в якому можна перевірити принцип дії механізмів-експонатів.

Про це повідомляє 20 хвилин.Тернопіль.

"Музей цікавий і нестандартний тим, що експонати можна не лише побачити і дізнатися про них певну інформацію, а й самостійно спробувати принцип дії різних механізмів. Це винаходи періоду античності, Середньовіччя, в тому числі й відкриття Леонардо да Вінчі, що стосуються побутової техніки. Є окрема зала з військовою інженерією",  - розповіла екскурсовод Валентина Сарабун.

Зокрема, в музеї можна спробувати принцип дії гвинта Архімеда, сконструйованого таким чином, що при обертанні ручки вода набиралася в нижню частину труби і по спіралі піднімалася вгору. Крім того відвідувачам дозволяють «попрацювати» з підйомним краном та машиною для виготовлення напилків. Також можна спробувати відсунути середньовічний дверний замок і випробувати штурмову драбину, яку винайшов Леонардо да Вінчі.

Читайте також: На Запоріжжі туристів кличуть до екопоселенців

Загалом до уваги відвідувачів – майже два десятка експонатів. Тут можна дізнатися, яким чином в давні часи висушували болота, якими були середньовічні метеорологічні прилади, побачити перший в Європі годинник, а також перші прилади для вимірювання відстані. Серед військової техніки представлено вогнемети, штурмові вежі, тарани, бойові колісниці тощо. Експозицію періодично оновлюватимуть.

Ініціатором створення такого музею виступила родина лучан Василя та Оксани Ухарських. Два місяці тому вони започаткували аналогічний проект в Луцьку на території замку Любарта, а у квітні представляли свою виставку на території Старого замку Кам’янця-Подільського. Усі прилади виготовлено за схемами креслень Василя Ухарського – учасника АТО.

У літній період музей технологій минулого працюватиме з 12.00 до 20.00. Взимку графік роботи наразі не визначили. Про це повідомлять додатково. Вартість квитка для дорослих – 30 грн, для дітей – 15 грн.

Фото: depo.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-