На Тернопільщині туристам покажуть Зборівську битву

На Тернопільщині туристам покажуть Зборівську битву

Укрінформ
Найближчої неділі, 13 серпня, на Тернопільщині відбудеться фестиваль духовної та патріотичної пісні «Білий Берег».

Про це кореспондентові Укрінформу повідомив начальник обласного управління культури Григорій Шергей.

«Фестиваль духовної та патріотичної пісні «Білий Берег» уже традиційний і дуже популярний серед туристів. Як завше, його проводимо в урочищі Білий Берег, де свого часу козацьке військо Богдана Хмельницького дало бій польській шляхті. Інсценізація цього бою біля нинішнього райцентру Зборів нагадає гостям та учасникам фестивалю перебіг знаменитої Зборівської битви», - розповів Шергей.

За його словами, після недільного богослужіння відбудеться урочисте відкриття фестивалю духовної пісні. У програмі - історичні реконструкції, стрільби із луків, демонстрація в дії козацької артилерії, майстер-класи гончарів, ковалів, ткачів, іконописців.

Читайте також: Гопацульки та козяче дефіле: на Тернопільщині проведуть оригінальний фест

Увечері в урочищі Білий Берег запалає козацька ватра, туристи коштуватимуть козацький куліш, страви традиційної галицької кухні.

Довідково. Зборівська битва між українським козацьким і польським військами відбулася біля містечка Зборів на Тернопільщині 5-6 серпня 1649 року. Тоді зіткнулися загони Богдана Хмельницького і польського короля Яна II Казимира. Поляки намагалися зняти козацьку облогу Збаразької фортеці, в якій після поразки залишилася частина війська шляхти.

Битва розпочалася переправою королівського війська на Білому Березі через ріку Стрипу біля Зборова. Коли переправилася половина польського війська, Хмельницький здійснив несподіваний удар по ворогові з фронту і в тил. Бій тривав до вечора. Втративши до 5 тис. вояків, поляки замкнулися в укріпленому таборі і згодом підписали Зборівську мирну угоду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-