В Албанії дайверам відкриють таємниці затонулих суден

В Албанії дайверам відкриють таємниці затонулих суден

Укрінформ
Влада Албанії планує зробити доступною для туристів багату підводну спадщину країни, яку омивають Іонічне й Адріатичне моря.

У давнину тут проходили важливі морські торговельні маршрути, в результаті чого на дні місцевих водойм скупчилися десятки старовинних суден, повідомляє 24.kz.

"Уже 12 років я беру участь у масштабній підводній експедиції, яка задокументувала, виявила і дослідила багато місць корабельних аварій. Думаю, настав час представити світові багатство цієї спадщини наших вод", - розповів глава агентства з розвитку берегової лінії Аурон Тарі.

Для дайверів-туристів планують відкрити тільки ті кораблі, що не мають великої матеріальної та наукової цінності.

Читайте також: На піщаному дні знайшли потонулий понад 100 років тому пароплав

Зазначається, що серед затонулих кораблів є й дуже давні судна. Наприклад, амфори на одному з них свідчать про те, що корабель затонув понад 1 тисячу 600 років тому. Також до цього дня лежить недоторканим на дні Іонічного моря поруч з албанським містом Саранда італійський військовий корабель, який затонув під час Другої світової війни.

Загалом дослідники вже виявили 40 затонулих кораблів. До суден Першої та Другої світових воєн офіційний доступ відкриють протягом найближчих п'яти років. Решту об'єктів поки досліджуватимуть науковці.

За словами співробітника організації RPM Nautical Foundation Матеуша Полаковські, мета такого проекту полягає в тому, щоб зберегти ці об'єкти й розробити програму, яка буде корисною і для культурної спадщини, і для місцевих жителів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-