ЗМІ назвали популярні напрямки, зіпсовані туристами

ЗМІ назвали популярні напрямки, зіпсовані туристами

Фото
Укрінформ
Перетворившись на новий вид туристичного агентства, соціальні мережі ґрунтовно змінюють ті місця, які стають популярними серед мандрівників.

У деяких випадках соцмережі допомагають стимулювати зростання економіки туристичних міст, а також розповідають людям про цікаві місця, про які вони за інших обставин ніколи б і не дізналися. В інших же - це створює проблеми для країн і міст, які просто не мають достатньо можливостей для того, щоб впоратися з потоком туристів, що постійно зростає.

Портал Business Insider розповів про сім туристичних напрямків, які зазнали істотних змін через наплив мандрівників.

Ісландія

Ця північна острівна країна останніми роками переживає наплив туристів. Однією з причин цього є так званий "ефект "Гри престолів", позаяк багато фанатів фентезійної саги хочуть сфотографуватися на тлі драматичних пейзажів, показаних у серіалі. Це, в поєднанні з наявністю дешевих рейсів і деякими дуже ефективними маркетинговими кампаніями, зробило Ісландію популярним місцем для подорожей.

За даними туристичної ради Ісландії, в період з 2011 по 2015 рр. кількість туристів зросла вдвічі - з 566 тисяч до понад 1 мільйона. А 2016 року кількість американців, які відвідали Ісландію, перевищила населення країни.

Попри те, що наплив мандрівників дав такий необхідний стимул економіці після рецесії, він також призвів до зростання цін для місцевого населення й спричинив тиск на інфраструктуру.

Ісландці скаржаться на те, що туристи руйнують крихку екосистему і залишають після себе сміття і бруд в місцях, які раніше були незаймані людиною.

Куба

Згідно з даними кубинського міністерства туризму, 2016 року країну відвідало чотири мільйони мандрівників, що на 13% більше, ніж 2015-го. Туристичний бум призвів до браку продовольства, а основні продукти харчування стали абсолютно недоступними для населення острова Свободи. Місцеві готелі й ресторани скуповують всі запаси для гостей, що призводить до зростання цін. Розглянувши ситуацію, кубинський уряд наклав обмеження на зростання цін, щоб зробити товари більш доступними для місцевих жителів. Однак це призвело до того, що багато товарів продаються на "чорному" ринку.

Нова Зеландія

У Нової Зеландії така ж проблема, як і в Ісландії. Однак сюди їдуть туристи, які хочуть побачити місця, що полюбили мільйони завдяки фільмам "Володар перснів" і "Гоббіт". Туризм є важливою частиною економіки країни. Він щороку приносить 9,7 млрд доларів і дає робочі місця 7,5% жителів.

Проте місцеві скаржаться, що мандрівники, які організовують кемпінг, де заманеться, ставляться з неповагою до довкілля.

Крім того, в країні немає інфраструктури для того, щоб впоратися зі сміттям та іншими відходами, які залишаються після туристів. Зазначається також, що у країні не вистачає готелів, паркувальних місць і громадських туалетів.

В опитуванні 500 жителів, опублікованому Tourism New Zealand і Tourism Industry Aotearoa в березні 2017 року, 35% респондентів сказали, що туризм спричиняє занадто сильний тиск на країну.

Тулум, Мексика

Це сонне пляжне містечко в одну мить перетворилося з тихого раю для любителів йоги на знаменитий курорт, який приваблює безліч туристів своїми білосніжними пляжами.

Згідно з останнім дослідженням, містечко щосили намагається впоратися з популярністю, що обрушилася на нього. Місцеві готелі відчувають брак місць, а також забруднюють екосистему, скидаючи відходи в довколишні річки.

Один з місцевих активістів назвав ситуацію в місті бомбою сповільненої дії, пояснивши це тим, що немає ефективних способів боротьби з відходами.

Мачу-Пікчу, Перу

Уряд Перу і ЮНЕСКО змушені були обмежити кількість туристів, які відвідують Мачу-Пікчу, до 2500 осіб на день.

Від 2011 року цей ліміт було значно перевищено, він сягнув 2015 року 1,3 млн осіб. Величезні натовпи відвідувачів негативно впливають на руїни стародавнього міста. Тому уряд країни розробив план зі скорочення кількості туристів, який буде реалізовано до 2019 року. Згідно з ним, туристи повинні бути в супроводі гіда, ходити за чітко визначеними маршрутами і перебувати на території міста обмежену кількість часу.

Санторіні, Греція

Санторіні відомий своїми білосніжними будиночками на вершині пагорба з морським краєвидом. Ці види стали ідеальним фоном для фотографій мандрівників, проте ситуація далека від ідеалу.

У 2015 році там було зареєстровано рекордну кількість круїзних суден, на яких протягом пікових літніх місяців прибувало до 10 тисяч туристів за один день.

Цього року місцева влада запровадила обмеження до 8 тисяч відвідувачів на день.

Піг-Біч, Багами

Тисячі туристів приїжджають щороку на один з Багамських островів, щоб поплавати зі знаменитими свинями, які стали головною місцевою атракцією.

У лютому 2017 року сім тварин було знайдено мертвими. За попередньою інформацією, причиною смерті було названо алкоголь і продукти, які їм дали приїжджі. Також інспектор з Гуманітарного товариства Багамських островів заявив, що свині стали залежні від снеків, які дають їм туристи, що серйозно змінило їхній стиль життя і харчові звички.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-