Вінниччина планує стати центром гастротуризму

Вінниччина планує стати центром гастротуризму

Фото
Укрінформ
Вінничани презентували проект «Гастро-гід Вінниччина», в межах якого шукатимуть автентичні подільські страви, рецепти, розроблятимуть гастромаршрути й навчатимуть кулінарних гідів.

Про це повідомляє вінницький інформаційний портал Vezha.vn.ua.

"Цей проект презентуватиме ту частину Вінниччини, яку ми всі знаємо та любимо з дитинства, але яка сьогодні ще дуже мало представлена. Туристи ще не знають, наскільки смачна та різноманітна кухня нашого регіону. Проект допоможе розкрити потенціал Вінницької області як "регіону смаків" і досить великої кількості "заміксованих" культур, які дали поштовх для розвитку подільської кухні", - розповіла менеджер проекту Олена Павлова.

За її словами, вже за два місяці 20 людей, які не байдужі до подільської кухні, розпочнуть навчання на фахівців з супроводу туристів на Вінниччині в усьому, що стосується їжі. Подавати свої кандидатури всі охочі можуть протягом двох місяців на сторінці у мережі Facebook. Для цього не потрібно мати спеціальної освіти.

Читайте також: На Волині з'явиться зупинка-кухня

Поза конкурсом можуть пройти люди з інвалідністю, для яких навчання буде безкоштовним. Однак те, як відбудеться сам конкурс на майбутніх гастрогідів, організатори вирішать найближчим часом. Навчання гідів триватиме близько півроку.

"Вони будуть вивчати подільську замкову кухню, міщанську, міську і сільську кухні, єврейську та інші кухні тих національностей, що проживали на Вінниччині", - пояснила Павлова.

Серед гастрономічних "родзинок", якими вирізняється регіон, - вінницьке сало, вінницький хрін, картопля по-уланівськи, кров’янка, помідори з часником. Крім того, на презентації проекту було представлено салат з сирого буряка, сиру та соусу з меду, бальзамічного оцту й олії (варіація італійської кухні), смажені у яйці баклажани, бринзу, м’ятно-огірково-сметанний соус й інші страви.

До того ж у межах проекту буде розроблено 15-20 тематичних гастротурів Вінниччиною. Організатори зауважили, що робитимуть акцент не на ресторанах, а на приватних садибах, де мешканці вирощують унікальні рослини або зберегли старовинні родинні рецепти та готові поділитися стравами із потенційними туристами. Планується, що маршрути буде сформовано на початку наступного туристичного сезону.

Серед запланованих, зокрема, – унікальний гастрономічний тур за творами Михайла Стельмаха.

"Якщо прочитати його твори, то знайдемо багато втрачених речей, які ми колись сіяли, вирощували та споживали, але забули та втратили. Це, фактично, розширення спектру страв, які ми можемо споживати і які будуть корисними", - підкреслила менеджер проекту.

На переконання Павлової, гастрономічний туризм має до того ж важливу економічну складову, бо допомагає вижити маленьким крафтовим виробництвам: наприклад, з виготовлення лавандового меду, малинових закруток тощо.

Фото: vezha.vn.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-