У Чигирині показали старовинні жіночі прикраси

У Чигирині показали старовинні жіночі прикраси

Фото
Укрінформ
У четвер, 29 червня, в чигиринському музеї Богдана Хмельницького, що на Черкащині, відкрилася виставка «Обереги жіночої долі: намиста, згарди, дукачі». 

Про це повідомляється на сайті Національного історико-культурного заповідника «Чигирин».

«На виставці представлено майже півтисячі жіночих прикрас з колекції відомого дослідника і збирача Юрія Коваленка (м. Черкаси). Це дукачі з «бантами» і без, сережки, коралові намиста із срібними рифами та «пугвицями», срібні ланцюжки, хрестики, датовані ХІІ – початком ХХ століття. З найдавніших часів такі прикраси мали призначення оберегів", – йдеться в публікації.

Зазначається, що серед прикрас, які експонуються на виставці, переважають дукачі. Представлено зразки з усієї України – від Закарпаття до Слобожанщини. Дукач – це прикраса, що має вигляд великої медалеподібної монети з металевим бантом, прикрашеним камінцями. Він був головним елементом у комплексі жіночих прикрас Середнього Подніпров’я. Роботи сільських золотарів носили на широкій стрічці на грудях під самою шиєю.

Під час відкриття експозиції відвідувачі поспілкувалися з відомим збирачем старовини, золотарем Юрієм Коваленком, почули авторську екскурсію краєзнавця Олександра Самкова, а також старовинні народні пісні у виконанні народного аматорського фольклорно-етнографічного ансамблю «Козачка».

Читайте також: У Батуринському заповіднику гостей зустрічатимуть воскові фігури гетьманів

Виставка експонуватиметься в Національному історико-культурному заповіднику «Чигирин» до кінця вересня.

Фото: Національний історико-культурний заповідник "Чигирин"/Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-