У єгипетській гробниці знайшли

У єгипетській гробниці знайшли "відгуки" античних туристів

Укрінформ
Польські археологи, досліджуючи гробницю єгипетського фараона Рамзеса VI, виявили в ній численні написи древніх мандрівників, що нагадують сучасні дискусії на Facebook і туристичних форумах.

 «Я був тут, але мені не сподобалося нічого, окрім саркофага!», «Сподобалося!», «Я не можу прочитати ієрогліфи!» - це деякі з написів, прочитали польські вчені, працюючи всередині гробниці в Долині царів, пише Scienceand Scholarshipin Poland.

 «Долина царів була туристичним напрямком вже в давнину. Як і сьогодні, туристи часто писали свої імена в тих місцях, які вони відвідували. Серед понад шістдесяти гробниць у цьому місці щонайменше в десяти є написи, зроблені древніми мандрівниками», - говорить археолог і папіролог з Інституту археології Варшавського університету професор Адам Лукашевич.

На стінах усипальні, довжина якого становить сто метрів, учений нарахував понад тисячу «відгуків», значну частину яких було вирізано гострими предметами, а меншу – нанесено червоною фарбою. Переважно вони припадають на греко-римський період і написані грецькою, рідше – латинською мовою.

Найчастіше серед написів зустрічаються античні еквіваленти «Тут був такий-то», імена, місця народження та рід занять туристів. Рідше дослідникам траплялися довші тексти, включаючи віршовані.

А один із написів є чимось на зразок діалогу. Один із відвідувачів написав, що йому сподобалася гробниця і він прочитав ієрогліфи на стінах. Другий додав нижче: «Не можу прочитати цей напис!», а третій турист дописав: «Не розумію, чому тебе хвилює те, що ти не можеш прочитати ієрогліфи!».

За словами професора, написи розташовано на різній висоті, іноді в кількох метрах над землею. Протягом тривалого часу коридори гробниці було частково засипано піском, по якому ходили відвідувачі. Першим із них, найімовірніше, доводилося повзти, тож їхні написи археологи знаходили під стелею.

Фото на обкладинці: Адам Лукашевич

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-