Туристична Німеччина чекає українців

Туристична Німеччина чекає українців

Укрінформ
До 2030 року ФРН за рік будуть відвідувати близько мільйона наших співгромадян

З візами або без Німеччина була і буде привабливим місцем для відвідин українцями. З найрізноманітнішими цілями. Сотні студентів отримують у німецьких вузах освіту, часто безкоштовно, десятки вчених зайняті у дослідницьких програмах; бізнесмени приїжджають по справах, родичі українців, які живуть у ФРН – в гості; і тисячі наших співвітчизників – просто відпочити і познайомитися з цікавою країною. Про нинішню ситуацію на німецькому туристичному ринку, прогнози активності українців по відвідуванню ФРН з початком безвізу, про обов'язкові для відвідування місця, в ексклюзивному коментарі «Укрінформу» розповіла голова правління Національного комітету Німеччини з туризму Петра Хедорфер.

МІЛЬЙОН ДО 2030 РОКУ

У 2016 році 41 відсоток усіх поїздок громадян України до Німеччини був здійснений з метою туризму, майже одна третина – у справах бізнесу і 27 відсотків – це приватні поїздки. Такі цифри озвучила Петра Хедорфер. Нацкомітет з туризму (Zentrale fur Deutsche Tourismus e.V.), який вона очолює, – національна маркетингова організація, що діє за дорученням федерального уряду ФРН з метою просування туристичних можливостей Німеччині всередині країни і поза її межами (утворена у 1948 році).

До речі, ще у 2013 році кількість бізнес-поїздок DZT, який веде загальну статистику, оцінював у 18 відсотків, а «чистих» туристів – 53 відсотки. Це свідчить про зростання торгово-економічних контактів між нашими країнами.

Німецькі органи, які займаються туризмом, ставлять свою країну на четверте місце в рейтингу найбільш популярних зарубіжних напрямків для українців. Україна була для німецького в'їзного туризму зростаючим ринком ще до лібералізації візового режиму. Протягом останніх 10 років кількість ночівель у ФРН мандрівників з України зросла на 149 відсотків – з 128 тисяч у 2007-му до майже 320 тисяч у 2016 році. Зростання цього показника на 12,2 відсотка перевищує середній, звертає увагу Хедорфер. Керівник Комітету також вказує на те, що незважаючи на досить складну економічну ситуацію в Україні, в даний час кількість відвідувань українцями продовжує динамічно збільшуватися: у першому кварталі 2017 року зростання склало 23,5 % порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Сьогодні більше половини українців, які відпочивають у Німеччині, – це ті, хто здійснює якраз короткі візити. Саме ця категорія мандрівників, яка часто спонтанно відправляється у подорож, отримують найбільші переваги від полегшення візового режиму. Завдяки скасуванню віз мандрівники будуть мати можливість швидко приймати рішення про поїздку, каже Хедорфер. Давати конкретні прогнози щодо можливого зростання не береться, це чистої води спекуляції. Адже крім відсутності віз, важливе значення для рішення їхати чи не їхати відпочивати грає в основному економічний фактор, делікатно нагадує співрозмовниця агентства.

У довгостроковій перспективі DZT бачить в Україні перспективний потенційний ринок. Ще до введення безвізового режиму тут прогнозували зростання кількості туристів з нашої країни до 2030 року до мільйона. (Маються на увазі відвідування з мінімум однією ночівлею). З безвізом цей показник може зрости.

ВІД МУЗЕЇВ ДО КЛІНІК

Німеччина пропонує своїм гостям численні й досить різноманітні туристичні пам'ятки як в міських умовах, так і на природі. Петра Хедорфер перераховує лише деякі: ознайомлювальні тури, відвідування заходів, шоп-тури, відпочинок в сегменті Luxury Smart і активний відпочинок у поєднанні з кулінарною регіональною кухнею. Детальнішу інформацію можна знайти на сайті "Німеччина – чарівна подорож".

Треба додати, що у Німеччині знаходиться 41 місце, внесене до переліку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Серед місць, які точно зацікавлять тих, хто раніше не був у ФРН, а тих, хто був, поманять знову, можна назвати, у першу чергу, столицю Берлін з його 800-річною історією, чудовими музеями та концертними залами (до речі, 75 відсотків туристів, які їдуть до Німеччини, називають себе любителями культури і їдуть, за їхніми твердженням, саме за цим); а також, звичайно, Рейхстагом, Берлінською стіною, зоопарком. А також заворожливої краси пейзажі Баварії з замком Нойвайнштайн, середньовічні містечки з зачаровуючим духом, гірськолижні курорти і, так-так!, знамените пиво з сосисками. Потсдам з його парками і Дрезден з музеями. Балтійське узбережжя з піщаними пляжами та оздоровчими процедурами...

Окремим «пунктом» стоїть медичний туризм. Німецька медицина славиться далеко за межами країни. Момент, чесно кажучи, як на мене, досить суб'єктивний. Але факт залишається фактом: чимало наших співвітчизників, включаючи відомі усім прізвища, проходили в клініках ФРН курс лікування (в аудіо-путівнику автобусної екскурсії Гамбургом навіть розповідають про лікарні, де лікувався боксер Кличко, як про міську пам'ятку).

«Підвидом» можна назвати оздоровчий туризм. Хоча фраза «поїхати на води в Баден-Баден», мабуть, сьогодні не така поширена, як кілька десятків років тому.

Німеччина – третя найбільш відвідувана країна у Європі. І, незважаючи на теракт на різдвяному ринку в грудні минулого року, все одно вважається одним з найбезпечніших туристичних напрямків у світі.

Втім, керівники цілої низки українських туристичних фірм, з якими поспілкувалася автор, не прогнозують, що можливість подорожувати без візи різко підвищить кількість українських туристів до Німеччини. Однак, тенденція до поступово-стабільного зростання буде зберігатися.

Ольга Танасійчук. Берлін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-