Як Бориспіль гучно відгуляв перший день безвізу

Як Бориспіль гучно відгуляв перший день безвізу

Репортаж
Укрінформ
Під гаслом «Європа без кордонів» аеропорт зустрів пасажирів народними танцями та виступами на пероні 

Сьогодні новинами за тегом #безвіз наших читачів не здивуєш, скоріше, напружиш, адже лише за вчорашній день про це було написано величезну кількість текстів і знято сотні сюжетів. Утім побачене журналістом Укрінформу 11 червня в Борисполі – варте публікації і сьогодні. Перший день безвізу для України – це було реальне свято. І, схоже, що щире…

Адміністрацією аеропорту, а також компанією-перевізником «Міжнародні авіалінії України», було влаштовано грандіозну святкову програму з виступами танцювальних та співочих колективів, а також квестами, флешмобами та розіграшами квитків в Європу. Плюс ексклюзивні коментарі вищого керівництва країни, які також скористалися усіма перевагами безвізового режиму з країнами Євросоюзу, залишивши службові паспорти на роботі, натомість, взявши з собою звичайну біометрику.

Про це і не тільки в репортажі Укрінформу з аеропорту Бориспіль, де з розмахом відсвяткували перший день безвізового авіасполучення з країнами ЄС.

10:00 – Безвіз у Борисполі зустріли танцями і співами

При вході в термінал нас зустрічають сотні усміхнених людей з валізами, звідусіль чуєш одне, сказане на різні лали: безвіз, безвізовий в’їзд, безвізовий режим... Коли ми проходили металошукачі, працівник аеропорту, звернувши увагу на посвідчення, яке висіло на шиї, видав «повний сервіс»: «Журналіст? – поцікавився охоронець, – Одразу готуйте камери – в терміналі на вас чекає подарунок».

Не встигли ми переступити поріг терміналу D, як зазвучала музика: посеред залу, в зоні реєстрації пасажирів і багажу, з’явилися танцюристи, вбрані в український колорит. Урочисто перший день безвізу українським народним танцем – запальним гопаком – прикрасили вихованці Київської муніципальної академії танцю імені Сержа Лифаря. Колектив зібрав гучні аплодисменти. Нічого додати. Браво!

10:20 – зона Duty Free

До нас підійшла керівник прес-служби Борисполя Тетяна Ярош, яка попросила журналістів підготувати паспорти для проходження прикордонного пункту: «Ми пройдемо прикордонників, в зоні Duty Free на вас очікують дирекція аеропорту, посол Литви, а також представник Євросоюзу в Україні».

Проходимо службовий паспортний контроль разом з якимсь з екіпажів. В зоні очікування рейсів керівник прес-служби аеропорту повідомляє, що гендиректор підійде за 20 хвилин.

- Вибачте, але треба трохи почекати, - додала вона.

- Без проблем, - відповіли ми і побігли в першу ліпшу крамничку за чимось смачненьким.

«Безвіз» отримали, на черзі — перемогти «безгрош»

У магазинах, розташованих у зоні Duty Free людей небагато. Від наявних там відвідувачів української мови не почуєш: більшість говорять англійською, німецькою і польською мовами, рідше — російською. Побачивши тамтешні ціни, наш гаманець сам собою щільно стиснувся: шоколадки і напої від 3 євро і вище. Автоматично переводиш ціну у гривні - і відчуття голоду як рукою зняло! “Що ж, - іронічно подумали ми, - безвіз отримали, на черзі — перемогти безгрош”. Відтак замість того, аби накупити різних красиво упакованих смаколиків, беремо найдешевший і, водночас, найменший шоколадний батончик. Але і тут халепа. Касир просить посадковий квиток.

- А без цього ніяк? На честь Дня безвізу, скажімо…- питаю у нього.

- Нічим допомогти не можу. В нас діють правила, - відповів продавець.

Залишаємо шоколадку на касі і виходимо геть. Маючи ще кілька хвилин вільного часу, підходимо до щасливчиків першого дня безвізу, які очікують вильоту до Брюсселю та Вільнюсу.

- Розкажіть, як це бути одними з перших, хто скористається усіма перевагами безвізового режиму з країнами Євросоюзу? – просимо пасажирів.

- Ну, першими нас вже не назвеш, але почуваємося прекрасно. Нам потягом усього ранку телефонують друзі. Усі вітають, називають нас щасливчиками безвізу. Кажуть, як тільки отримають біометрику, то - слідом за нами спробують. Це справді дуже круто. До Брюсселю – без віз! - поділилися емоціями молодята Андрій та Олена.

- Я давно цього чекав. З візами об’їздив пів-Європи, а тепер лечу туди без візи. Друзі з Литви вже телефонували мені. Кажуть, що з нетерпінням чекають нас у гості. Ну, раз така справа – чекай мене, Вільнюсе, - радісно коментує студент, який назвався Олександром.

- А ви знаєте, що чотирьом українцям уже відмовили у в’їзді в ЄС. Напевно трохи переживаєте – а як що не так?

- Бачили. Чотирьом українцям відмовили у в’їзді: троє перевищили термін перебування в ЄС, а один був без біометричного паспорта. У нас же все добре, - в один голос відповіли всі троє.

Нашу розмову перервав виступ ансамблю «Калина», після якого до присутніх звернувся посол Литви в Україні Марюс Януконіс, який привітав українців з першим днем безвізу.

Януконіс: «Литва завжди підтримувала запровадження безвізового режиму для України. І для нас сьогодні теж велика радість. Сьогодні свято не тільки для українців, але і для європейців, тому що Європа наближається до України, Європа відкидає бар’єри, відкидає перешкоди для вільного пересування людей. Я дуже радий, що українці сьогодні ще більше затвердилися як європейська нація».

Родзинкою святкування Дня безвізу в Борисполі став… виступ Академічного ансамблю пісні і танцю Державної прикордонної служби України прямо на злітній смузі перед вильотом літака у Брюссель. Прикордонників-танцюристів одягнули в національні вбрання, а хористам і оркестру залишили однострій зеленого кольору. Артисти традиційно зірвали шквал аплодисментів.

На запитання, куди вони відправляться після виступу, прикордонники відповіли прямо: “поспівали, потанцювали, а тепер - державний кордон обороняти”.

11:40 — До нас підійшов генеральний директор аеропорту Бориспіль Павло Рябикін

– З святом безвізу вас, пане Павле! Як ви думаєте, наскільки побільшає тепер пасажирів аеропорту?

– Сьогодні аеропорт має два додаткових рейси, які ви щойно й провели: до Брюсселю і до Вільнюса. А для того, аби зрозуміти наскільки узагалі збільшиться кількість пасажирів - потрібний час. На найближче літо істотного росту, мабуть, не отримаємо, тому що немає поки що додаткових замовлень на авіаційні слоти. Однак думаю, що збільшиться завантаження кожного повітряного судна, і це дасть додаткові 5-7% пасажиропотоку за рахунок місць, які раніше пустували.

– Скажіть, а куди найчастіше літають українці?

– Європейські столиці стали першими містами, які отримали пряме авіасполучення з Борисполем ще на початку 90-х років. Відтак традиційно вони залишаються найпопулярнішими напрямками. Останнім часом достатньо великий притік пасажирів спостерігається з Південно-Східної Азії, які використовують наш аеропорт для пересадки.

– І останнє питання: що робити пасажирам, яких відмовили у в’їзді в ЄС?

– Згідно правил, авіакомпанія повинна забезпечити зворотне повернення таких пасажирів.

12:05 – урядовці – теж без службових паспортів, але з біометрикою

Учора в Борисполі ми також зустріли першого віце-прем’єр-міністра - міністра економічного розвитку України Степана Кубіва, який у перший день дії безвізового режиму з ЄС замість службового паспорту скористався біометричним, реєструючись на рейс до Вільнюса.

Степан Іванович так і сказав: всі службові паспорти залишив на роботі. В Литву летить із біометричним паспортом, який уже має, або може отримати кожен українець. «Думаю, це правильно, - сказав Кубів. – І що цікаво, я б ніколи не подумав, що біометричний паспорт набагато зручніший для мене, аніж службовий». За словами першого віце-прем’єр-міністра, біометрику він оформив ще півроку тому, коли закінчилися всі візи. «Документ мені робили близько чотирьох тижнів», - додав він.

Ми поцікавилися у Степана Кубіва стосовно його візиту до столиці Литви.

«До Вільнюса я лечу з робочим візитом, де зустрінуся з міністром економіки та віце-прем’єром, яким везу подарунки – фотоальбом «Майдан. Революція гідності»».

З першим віце-прем’єром до Литви летить і Міністр культури України Євген Нищук (у нього також біометричний паспорт). Пан Нищук проведе робочу зустріч з колегою – міністром культури Литовської Республіки Ліаною Руокіте-Джонсон, з якою обговорить питання культурної співпраці між країнами, а також візьме участь у відкритті року культурного співробітництва між Литвою та Україною.

Мирослав Ліскович, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-