Діораму «Битва за Дніпро» осучаснять

Діораму «Битва за Дніпро» осучаснять

Укрінформ
У Дніпровському національному історичному музеї ім. Дмитра Яворницького розпочалася реконструкція однієї з найбільших у світі діорам, яка відображає події масштабної битви Другої світової війни 1943 року. 

Буде оновлено як будівлю музею, так і художнє полотно, яке наповнять новими історичними фактами, переосмисливши події тієї війни, повідомили у прес-службі Дніпропетровської облдержадміністрації.

«Діорамі «Битва за Дніпро» – понад 40 років. За цей час вона не знала жодної реконструкції. Дніпропетровська ОДА підійшла до реставрації комплексно. У приміщенні відремонтують дах, освіжать та осучаснять полотно діорами. Такий підхід – вперше за всю історію експозиції. Якою буде діорама в майбутньому, вирішують провідні українські фахівці, в яких новітній погляд на події Другої світової війни», – зазначив голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко.

Реконструкція діорами відбуватиметься кількома етапами. Перший – капітальний ремонт даху, де постелять сучасний руберойд.

Друга фаза реконструкції - експертиза художнього полотна «Битва за Дніпро», яку проведуть фахівці національного реставраційного центру.

На думку істориків, діораму створили лише з однобічного погляду радянської пропаганди. Тож третій етап реконструкції передбачає наповнення експозиції новими історичними фактами. Поради щодо змісту діорами дають історики, краєзнавці та музейники всеукраїнського загалу, втілювати задумки допомагають художники, комп’ютерники та дизайнери.

Крім того, експозиції додадуть сучасності звукові спецефекти, світлові маркери, фото героїв Другої світової. Хроніку бойових подій передаватиме інтерактивна мапа.

Як раніше повідомляв Укрінформ, у залах діорами «Битва за Дніпро» 23 січня цього року відкрилася внутрішня експозиція Музею АТО. За цей час його відвідали понад 40 тисяч людей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-