Початок безвізу: консульства України в ФРН чекають двох

Початок безвізу: консульства України в ФРН чекають двох "непростих" тижнів

Укрінформ
У неділю, 11 червня, співробітники українських консульських установ у Мюнхені та Франкфурті-на-Майні проведуть в аеропортах своїх міст акредитації цілий день.

Про це кореспонденту Укрінформу розповіли керівники генконсульств.

«Я вважаю, що нам треба там бути 11-го в аеропорту Мюнхена; треба зробити кроки, щоб максимально уникнути ситуацій, які 11-го можуть виникнути», - каже генконсул в Мюнхені Вадим Костюк.

За його словами, в понеділок-вівторок співробітники також продовжать страхувати в 4 аеропортах Мюнхена, Штутгарта, Меммінгема та Нюрнберга, куди літають українські рейси. Костюк уточнив, що якщо когось «завернуть» з поважних причин, то дипломати нікого насильно проводити через кордон звичайно ж не будуть. Але диппредставництва розіслали ноти компетентним органам консульського округу для запобігання і подолання окремих непорозумінь на початковому етапі реалізації безвізового режиму.

Істотного збільшення кількості прибуваючих повітряним шляхом він не передбачає за збереження нинішньої частоти польотів. Зараз наші рейси і так завантажені мінімум на 80%, а часто на всі 100%. Отже через Мюнхенський аеропорт максимум відсотків на 10 може бути збільшення. Вадим Костюк побоюється іншого – «сплеску потенційних нелегалів», які приїдуть в надії знайти роботу. «Це може бути і таке звичайно зашкодить нашому безвизу, якщо тисячі українців почнуть депортувати в разі системних порушень», - каже дипломат. При цьому він запевняє, що вся консульська служба готова до того, щоб відповісти на ситуацію, скажімо, масової втрати паспортів.

Генеральний консул у Франкфурті-на-Майні Алла Польова і її співробітники вирушать в неділю в аеропорт рано вранці, коли прилітає перший рейс Lufthansa. Протягом дня буде ще один цієї ж компанії і один – МАУ. За її словами, найскладнішою ситуація буде з МАУ, тому що, як правило, більше людей летить ним, «забитий рейс». «Три консула по черзі будуть там. 11-го, неділя, зможемо присвятити цілий день», - говорить Польова. В наступні дні, якщо знадобитися, поїздки в аеропорт також будуть, але так, щоб від цього не страждав прийом громадян. Дипломат вважає, що перші пару тижнів будуть непростими.

Генконсульство попередило зацікавлені відомства про те, що буде надавати консультаційну підтримку у разі потреби і дало телефон екстреного зв'язку. Громадяни України можуть знайти необхідну інформацію і контакти на сторінці дипмісії в Facebook.

Польова також звернула увагу на те, що багато українців, які постійно проживають у ФРН, стали набагато частіше оформляти паспорти нового зразка, незважаючи на те, що їх, мають вид на проживання, нововведення не стосується.

Як вже повідомлялося, особливий режим роботи чекає і консульських працівників в Берліні. У столицю літає з Києва один рейс на добу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-