У Варшаві відкрили виставку про археологічні скарби Львова

У Варшаві відкрили виставку про археологічні скарби Львова

Фото
Укрінформ
У Варшавському археологічному музею у понеділок відкрито виставку “Врятовані скарби підземного Львова” про археологічні знахідки на території міста від VII до початку XX століття.

Виставка, яка складається з 30 банерів та майже 500 артефактів триватиме у Варшаві до 31 серпня, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Дуже добре, що ми можемо представити відвідувачам експозицію з історії Львова й артефакти, здобуті під час археологічних досліджень, які показують розвиток цього прекрасного багатокультурного міста”, - заявив під час відкриття виставки посол України в Польщі Андрій Дещиця.

Він висловив сподівання, що виставка спонукає поляків до відвідання Львова.

“Ці археологічні дослідження ще раз підтверджують, що Львів є колискою багатокультурної, багатонаціональної, європейської цивілізації”,- підкреслив Дещиця.

Директор науково-дослідного центру “Рятівна археологічна служба” Інституту археології НАН України Олег Осаульчук під час відкриття виставки повідомив, що часто ці артефакти добувалися з-під землі із значної глибини - шести-семи метрів, подекуди у дуже складних умовах. Він також висловив сподівання, що після презентації виставки у Львові буде також можливість представити її у Гданську.

Куратор виставки Наталія Войцещук повідомила, що ідеєю виставки є показати щодення життя львів'ян упродовж віків.

“Тому тут відібрані речі, які львів'яни використовували щодня і які були для них важливими: ножики, глечики, сковорідки, горнятка, прикраси”,- повідомила вона.

Як підкреслили представники “Рятівної археологічної служби”, більшість речей знайдено упродовж останніх 15-ти років. Серед них є рідкісні та цікаві знахідки, як бронзова фігурка блазня з XIV століття, олов'яно-свинцева таця XV- XVI cтоліття з найдавнішим відомим історикам гербом Львова, який вибито на металі.

Виставка експонується в Польщі з кінця 2015 року. Її вже побачили жителі та гості Кракова, Любліна та Вроцлава.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-