Ізраїль все частіше депортує українців

Ізраїль все частіше депортує українців

Укрінформ
Кілька українців через чотири доби вислали назад в Україну. Весь цей час вони провели в тюремних камерах.

Про це розповіла директор однієї з львівських турфірм Тетяна Брекало, чиї туристи також опинилися черед затриманих і повідомили їй про цей інцидент у понеділок, 12 грудня, повідомляє TourDom.ua.

За її словами, події розвивалися так: 7 грудня близько 15 пасажирів рейсу, які мали туристичні ваучери, були затримані в аеропорту. «З 9-ї години вечора і приблизно до 3-ї години ночі їх без будь-яких пояснень протримали в маленькій кімнаті з кількома кріслами, не пускаючи до них консула і періодично ставлячи принизливі запитання типу: «Навіщо ви приїхали в Ізраїль, ви ж бідна нація?» – уточнює Тетяна Брекало. Крім того, представники ізраїльської сторони проявляли особливий інтерес до особистих даних туристів – листування електронною поштою, фотографій. Також співрозмовниця зазначила, що туристи скаржилися на жахливі умови утримання: коли їх розвели по камерах, виявилося, що там безліч клопів і не працює каналізація.

Співрозмовниця також акцентує увагу на тому, що в усіх туристів були при собі документи, з яких випливало, що вони купили екскурсійний тур у туроператора, і він не з дешевих. Запрошення від приймаючої компанії в Ізраїлі теж було. «Туристи цілком адекватні, від мене летіли чоловік і дружина, у них одне прізвище, обидва працевлаштовані», – уточнила Тетяна Брекало. Також вона додала, що до туроператора претензій ні в неї, ні у туристів немає, зараз ведуться переговори про можливість хоча б часткової компенсації.

На думку спостерігачів, це буде залежати від декількох причин. По-перше, від бажання самого туроператора: адже депортація з країни не входить в його зону відповідальності. Подібну відповідь у коментарях схожого інциденту давали, до речі, і юристи. На думку начальника управління особистого страхування СК «Еталон» Ярослава Юзви, не зайвим було б також оформляти страховку на випадок депортації – це збільшить шанси на повернення грошей. Хоча, за його спостереженнями, в турбізнесі такий вид страхування не користується попитом.

В осяжному майбутньому, до речі, ситуація може змінитися. Тому що за останні кілька років кількість відмов українцям у в'їзді в Ізраїль тільки рослв – як мінімум до середини минулого року, коли тільки за шість місяців з Ізраїлю було депортовано близько 3 тис. громадян України. Це майже в 10 разів більше, ніж за весь 2013 рік. Такі цифри з посиланням на дані надзвичайного і повноважного посла України в Ізраїлі Геннадій Надоленко наводив улітку 2015 року ресурсу podrobnosti.ua.

При цьому, за даними Держслужби статистики України, кількість організованих туристів, які їдуть в Ізраїль, скорочується. Наприклад, у 2013 році до країни в'їхали майже 18 тис. туристів з України, у 2014-му – вже 10,8 тис., а в 2015-му – всього 8 644. Переважна більшість українців, які перетинають ізраїльський кордон, вказує метою візиту приватну поїздку. У 2015 році таких нарахували понад 120 тис.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-