Порада туристу: Новинки на гірськолижних курортах, куди їхати, де сніг і де дешевше

Порада туристу: Новинки на гірськолижних курортах, куди їхати, де сніг і де дешевше

Укрінформ
Новини та практичні поради, які потрібно знати перед тим, як обрати європейський гірськолижний курорт для відпочинку.

Ми проаналізували новини європейських ЗМІ, дізналися, що новенького на гірськолижних курортах, де цього року відпочивати дешевше, врахували «кліматичну кризу» минулого року і на основі цього підготували кілька практичних порад.

Новинки гірськолижних курортів

Грунтовніше всього в цьому році підготувалася Австрія. 26 листопада на курорті Зельден відкриється новий підйомник Гігійохбан з рекордною пропускною здатністю 4,5 тисячі осіб на годину. Унікальна споруда піднімає туристів на висоту 2283 м.

На курорті Санкт-Антон-ам-Арльберг на початку грудня відкриється зв'язка з трьох нових підйомників, які з'єднають Санкт-Антон-ам-Арльберг з курортами Лех і Цюрс. Розширена зона катання запропонує туристам 305 км сполучених трас, 200 км трас для фрірайду і 85 підйомників.

У долині Ціллерталь побудовано кілька нових витягів та ресторанів у популярних серед туристів зонах катання, а також відкриється нова чорна траса з найкрутішим в Австрії кутом нахилу - 78 градусів.

Крім того, до зимового сезону спеціально для туристів Тіроль підготував безкоштовнеий мобільний додаток серії Happy Traveling. Його можна завантажити в App Store і Google Play заздалегідь, і після цього не підключатися до інтернету. Тут у зручній формі представлені всі визначні пам'ятки регіону, інформація про курорти та зони катання, посилання на сайти бронювання готелів, ресторанів та інших послуг. Гірськолижний сезон у Тіролі вже відкрито, на високогірних трасах лежить не менше метра снігу.

Не менш туристів порадує і Грузія. Як ми повідомляли раніше, в цьому році встановили потужні снігові гармати і запустять 10 нових підйомників: Бакуріані (3 підйомника), Гадуарі (3), Сванеті (4). Цього року Грузія приділила особливу увагу Гадуарі – повністю відновили водопостачання і дренажну систему, курорт вперше буде забезпечений запасами води.

Порада: Гудаурі краще вибирати для активного відпочинку, оскільки тут знаходяться найвищі і «круті» чорні траси. А Бакуріані – для сімейного. У Грузії вигідніше купувати абонементи на підйомники, так ви значно заощадите, до деяких із них так само входять знижки та додаткові послуги.

На Італійській об'єднаній зоні катання Dolomiti Superski компанії, які обслуговують курорти регіону, вклали 70 мільйонів євро на нові підйомники і удосконалення трас, а також системи засніження, що гарантують катання у разі нестачі натурального снігу.

12 долин регіону Dolomiti Superski (Валь-Гардена, Валь-ді-Фасса, Альта-Бадія, Арабба – Мармолада, Кортіна-д'ампеццо, Кронплац, Альта-Пустерия, Валь-ді-Фьемме, Сан-Мартіно ді Кастроцца, Валле-Изарко, Тре-Валлі і Чиветта) пропонують, в загальній складності, 450 підйомників, 1200 кілометрів трас і 26 сноупарків у півсотні альпійських населених пунктах.

Dolomiti Superski дуже добре підійде для сімейного відпочинку, оскільки тут представлена широка система знижок на скі-паси для дітей та їх батьків, головне мати при собі необхідні документи, які підтверджують родинні зв'язки. Наприклад, в деяких випадках, дітям до 8 років скі-паси обійдуться абсолютно безкоштовно, дітям старше – знижка 30%, все залежить від того, на скільки днів ви приїхали.

Dolomiti Superski відкриє 42-й сезон катання 26 листопада, який триватиме до середини квітня 2017 року. Окремі підйомники і відповідні траси відкриються, за традицією, вже у листопаді, як тільки дозволять погодні умови і сніг, а інші пропрацюють аж до 1 травня наступного року, знову ж таки, за умови наявності снігу.

До речі про наявність снігу...

Усі ми пам'ятаємо, як минулого року ЗМІ рясніли заголовками, що аномальне потепління зриває зимовий сезон на гірськолижних курортах. Бувало навіть, що і снігові гармати нікого не рятували. І саме Італія була в епіцентрі цих подій. Тому ми врахували такі «примхи» природи і склали кілька практичних порад.

Запорука постійної сприятливої погоди для катання на схилах – висота. Чим вище знаходиться курорт, тим більше ймовірність того, що з проблемою «відсутність снігу» ви не зіткнетеся.

З подібними проблемами рідко можна зіткнуться на курортах Франції та Австрії. Не дивно, адже тут знаходяться найвищі гірськолижні курорти Європи.

Тому найбільш надійним курортом є французький Val Thorens, який розташований на висоті 2,300-3,230 метрів. З кінця листопада і до раннього травня все повністю вкрите товстим шаром снігу. На курорті: 169 підйомників, 495 км трас, льодовик. За ним йде Val d Isère: 1,850-3,456 метрів, 79 підйомників, 300 км трас і льодовик. Тут знаходяться одні з найкращих чорних трас, тому курорт зацікавить, в першу чергу, адвансерів або, іншими словами, просунутих лижників і сноубордистів. До того ж, курорт володіє найпотужнішими сніговими гарматами, які покривають сотні кілометрів менше, ніж за годину. Серед австрійських найбільш надійний Obergurgl: 1,950-3,080 метрів, 24 підйомника, 110 км трас, льодовик.

Оптимальний місяць для відпочинку на зимових курортах – січень. Цей період вважається «низьким сезоном» і найбільш засніженим. У січні не обов'язково обирати найвищі курорти.

Для січня можна сміливо вибирати французькі Valmorel (1,320-2,550 метрів, 50 витягів і 165 км трас), La Plagne (1,250-2,050 метрів, 128 підйомників, 383 км трас, льодовик) і Reberty (2,000-3,230 метрів, 169 підйомників, 495 км трас, ледникг. Австрійський Saalbach (1,003-2,100 метрів, 70 підйомників, 270 км трас) і французький Montgenèvre (1,850-2,823 метрів, 50 підйомників, 252 км трас) чудово підійдуть професіоналам лижного спорту.

Для найбільш неоднозначного періоду – весни – варто вибрати той курорт, розташування якого знаходиться в більш холодних краях Альп і тим самим допомагає утримувати сніг довше. Серед французьких - це Peisey-Vallandry (1,250-2,050 м, 128 підйомників, 383 км трас), La Tania (1,400-3,230 м, 169 підйомників, 495 км трас, льодовик), Vaujany (1,250-3,330, 84 підйомників, 179 км трас, льодовик) і для адвансерів – Serre Chevalier (1,400-2,800 м, 62 підйомника, 250 км трас). В Австрії – це Sölden (1,350-3,340 м, 33 підйомника, 145 км трас, льодовик) і для просунутих – St Anton (1,340-2,811 м, 87 підйомників, 305км трас)

Австрія і Франція – це, звичайно, прекрасно, але дорого. Тут вже більше замислюєшся про «кризу» свого гаманця, а не про те, куди б «вище» і «надійніше» взібратися.

Найдешевші варіанти у новому сезоні

За даними авторитетного британського видання The Telegraph, найдешевшими гірськолижними куортами в новому сезоні стали Bansko (Болгарія), Kranjska Gora (Словенія) і Sestriere (Італія).

За підрахунками, 6 днів відпочинку в Bansko складе 300 євро, у Kranjska Gora – 370 євро, а у Sestriere – 390 євро. У вартість включено тільки користування підйомниками, оренда скі-пасів, навчання і харчування.

Невже наші курорти дорожче? Зараз перевіримо.

І взагалі, головне правило економії під час планування поїздки – завчасність. Чим раніше купуєш, тим дешевше і більше вибір.

Обираємо найбільш надійний, а значить – найвищий, гірськолижний курорт країни – Драгобрат. Він розташований на висоті 1300-1700 метрів, має 10 підйомників і 10 км трас. Звичайно, він блякне на тлі Австрії та Франції, але все-таки він свій, рідний. Перевіримо у скільки обійдеться нам 6 днів відпочинку на курорті за тими ж показниками – підйомники, харчування, навчання та скі-паси. У середньому – це близько 180 євро. На Драгобраті теж існує акція «раніше купуєш-менше платиш». І в наших підрахунках ця акція не бралася до уваги.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-